Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Motivul care i-ar putea face pe avocaţi să intre în grevă

CC0 / succo / Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция
Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Abonare
Avocaţii din Moldova sunt nemulţumiţi de faptul că aleşii poporului ar vrea să acceadă în avocatură fără a susţine examenele de rigoare.

CHIŞINĂU, 8 ian — Sputnik. O iniţiativă legislativă a parlamentarilor moldoveni i-a pus pe jar pe avocaţi. Potrivit proiectului de lege, deputații care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului ar putea să acceadă în avocatură fără să susțină examene, scrie bizlaw.md.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați și a fost înregistrată în Parlament la sfârșitul anului trecut. Asta în condițiile în care, în Parlament, exista deja un proiect de Lege cu privire la avocatură.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, menţionează că aceasta nu este prima inițiativă de acest fel din partea legislatorilor.

„Este cel puțin a 3-a inițiativă de acest gen înregistrată în ultimii 4 ani. Ea trebuie, totuși, tratată cu maximă seriozitate. Studiați lista semnatarilor și o să observați că ei sunt din diferite fracțiuni parlamentare, care dețin mai mult de 50% din voturi în Parlament. Dacă dorim să avem o avocatură puternică, fără o verificare minuțioasă a cunoștințelor candidaților nu vom reuși. Nu cred că profesioniștii cu experiență, bine pregătiți nu pot susține un examen. Nu reprezintă o umilință de a dovedi colegilor că ești pregătit profesional", susține Vladislav Gribincea.

Potrivit sursei, printre deputații care au semnat proiectul de lege se numără Petru Cosoi, Constantin Țuțu, Anatolie Zagorodnâi, Cornel Dudnic, Vasile Bolea, Ștefan Creangă, Nae Simion Pleșca, Corneliu Padnevici, Anghel Agache, Demian Caraseni, Alla Dolință.

Bani mită corupţie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un avocat din Drochia cu pile la judecători riscă 6 ani de închisoare

Totodată, pe rețelele de socializare, zeci de avocați susțin inițiativa de a organiza o grevă generală.

Anterior, și Uniunea Avocaților a reacționat la inițiativa deputaților: „Avocații nu beneficiază de privilegii şi scutiri la migrarea spre profesiile de judecător, procuror, dar nici la susținerea tezelor de doctor în drept (sau avocații nu sunt în mod automat incluși în lista parlamentarilor din simplul motiv că aceștia cunosc bine legea)".

Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament pe 26 decembrie 2016. Autorii propun să fie scutite de susținerea examenului de calificare persoanele care dețin sau au deținut funcția de deputat și care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0