Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decretul lui Dodon privind retragerea cetățeniei lui Băsescu, atacat la CCM

© AFP 2024 / THIERRY CHARLIERTraian Băsescu
Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Abonare
Un deputat liberal-democrat a sesizat Curtea Constituțională și cere anularea decretului privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu.

CHIȘINĂU, 6 ian — Sputnik. Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită anularea decretului semnat de președintele Igor Dodon privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu.

”Astăzi, am depus la Curtea Constituțională sesizarea privind controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII, din 3 ianuarie 2017, "privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova" domnului Traian Băsescu, prin care am solicitat recunoașterea acestuia ca fiind neconstituțional”, a scris Cobzac pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, sesizarea se bazează pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale care, în 2002, a constatat că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile actelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Totodată, deputatul consideră că decretul contravine și altor și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale" nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărâre judecătorească încalcă prezumția nevinovăției.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0