Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cod portocaliu în Moldova: ninsori puternice și viscol

© Sputnik / Jurij Shestopalov / Trecere la banca de fotografiiАномальные морозы в Югре
Аномальные морозы в Югре - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Meteorologii prognozează răcirea bruscă a vremii, ninsori puternice, viscol și troiene în zilele de Crăciun pe stil vechi.

CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis, joi după amiază, cod portocaliu de ninsori puternice în partea centrală și de sud a Republicii Moldova. Paralel, meteorologii mențin în vigoare codul galben de schimbare bruscă a vremii în nordul și centrul țării. 

Potrivit prognozelor, din 6 ianuarie, ora 08.00 și până în noaptea de 7 spre 8 ianuarie, în raioanele centrale și de sud vor cădea ninsori puternice. Stratul de zăpadă va ajunge până la 7-17 centimetri. Va viscoli și se vor forma troiene.

Totodată, în perioada 6 – 9 ianuarie, se prevede răcirea bruscă a vremii. Temperatura medie zilnică a aerului se va situa sub valorile normei cu 6-11 grade Celsius. Vântul va sufla din Nord-Vest cu intensificări de până la 17–22 metri pe secundă.

În nordul republicii a nins în prima zi de iarnă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă meteo în Moldova: de Crăciun pe vechi vremea se va răci brusc

Avertizarea meteo intervine tocmai în zilele de vacanță pentru moldoveni, care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. În această perioadă, majoritatea merg pe la casele părintești sau la rude.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează conducătorii auto să-și echipeze corespunzător autovehiculele. Din mașini nu trebuie să lipsească lopata, nisipul și lanțurile. Se recomandă ca bateria telefoanelor mobile să fie încărcată, iar în situații de risc oamenii să apeleze la serviciul 901.

Pompierii recomandă să fie respectate regulile antiincendiare, iar gospodarii să atragă o atenție sporită sobelor și altor surse de încălzire. Specialiștii îndeamnă oamenii să stingă focul din sobe pe noapte, iar în prejma acestora să nu păstreze obiecte combustibile.

Salvatorii atenționează pescarii despre riscul aflării pe gheața subțire a bazinelor acvatice, în pofida temperaturilor reci. Persoanele sunt rugate să evite pescuitul și să nu opteze pentru o astfel de activitate periculoasă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0