Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Știți ce șpagă iau judecătorii? Vă spune chiar un fost procuror general

© Sputnik / Vladimir PolusatovВалерий Гурбуля
Валерий Гурбуля - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit fostului procuror general al Republicii Moldova Valeriu Gurbulea, valoarea medie a mitei pe care o ia un judecător în Republica Moldova pentru "a rezolva" un caz în instanță este echivalentă cu salariul anual al acestuia.

CHIȘINĂU, 5 ian — Sputnik. Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Gurbulea a spus că, din toate structurile de stat și publice din țara noastră, sistemul judecătoresc este cel mai corupt. Cu toate acestea, spune fostul procuror general, nu ar fi corect să afirmăm că toți judecătorii iau mită și sunt corupți, sunt printre ei și oameni cinstiți.

"Judecând după "tarifele" din sistemul judecătoresc, un magistrat își poate asigura un trai liniștit la bătrânețe "rezolvând" două-trei cazuri. Ispita e mare și solicitările de a rezolva o problemă sau alta în instanță tot sunt multe. Sunt departe de gândul că toți judecătorii sunt corupți, dar cred sincer că sistemul judecătoresc este unul dintre cele mai corupte din Republica Moldova", a declarat Valeriu Gurbulea.

Gurbulea spune că iau mită în proporții foarte mari judecătorii care judecă dosare ce țin de prevederile Codului Civil, și anume tot felul de litigii legate de patrimoniu, proprietăți, imobile, sancțiuni financiare, tranzacții financiare. Sunt mulți oameni care vor să rezolve aceste litigii mituind judecătorul. Dar, precizează Gurbulea, asta nu înseamnă că cineva îi forțează mâna magistratului să ia mită, el este liber să aleagă.

Bani, mită, corupţie, денги, коррупция, взятка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sute de dosare penale intentate pentru luare de mită, 197 de persoane condamnate

Solicitat să spună care este mărimea mitei practicate de judecători, Gurbulea a spus că valoare unei mite medii, nici prea mari, care ar ține de un caz grav și răsunător, dar nici a unei care ar ține de un caz ordinar, constituie echivalentul salariului anual al magistratului.

Vom menționa că, după recentele majorări salariale pentru magistrați, salariul lunar al unui judecător simplu este de aproximativ nouă mii de lei, al unui de la curtea de Apel — de 13 mii de lei, iar al unui magistrat de la Curtea Supremă de Justiție și Curtea Constituțională — peste 15 mii de lei pe lună. Respectiv, calculele arată că valoare medie a mitei practicate în sistemul de justiție, adică pentru un singur caz, ar fi de la 108 mii de lei la 180 de mii de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0