Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Premieră în Moldova: prestațiile sociale pentru copii, reglementate prin lege

© Sputnik / Владимир Акимов / Trecere la banca de fotografiiДЕТСКИЙ САД ВОСПИТАННИКИ ПРОГУЛКА. Copii, grădiniță, educație, educator
ДЕТСКИЙ САД ВОСПИТАННИКИ ПРОГУЛКА. Copii, grădiniță, educație, educator - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului va fi aprobat anual de Guvern, conform datelor Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik. De la 1 ianuarie, indemnizaţia unică la naşterea copilului se va stabili în sumă egală cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri necesare la naştere. 

Cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului va fi aprobat anual de Guvern, conform datelor Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a stabilit pentru anul acesta suma de 5300 de lei.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De la Anul Nou, alocația socială pentru copii, mai mare cu 100 de lei

Totodată, persoanelor neasigurate li se va acorda timp de doi ani indemnizația pentru îngrijirea copilului, comparativ cu 1,5 ani, cum era până acum.

Pentru prima dată, este instituită indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină. Aceasta va constitui 50 % din mărimea indemnizaţiei lunare prevăzută pentru persoanele neasigurate și va fi stabilită pentru fiecare copil suplimentar.

La fel, va fi plătită indemnizaţia lunară pentru întreţinerea copilului aflat sub tutelă/curatelă, pentru copiii rămaşi fără ocrotire părintească permanentă și temporară, precum și pentru copiii adoptaţi. Tinerii care la împlinirea vârstei de 18 ani deţin statutul de copil rămas fără ocrotire părintească și îşi continuă studiile vor primi o indemnizaţie pentru continuarea studiilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0