Și pentru că suntem, precum susțin unii mai inițiați, în anul cocoșului, vom avea posibilitatea să aflăm la sfârșitul acestuia cui și ce cântec i-a „pregătit” cocoșul, cucul și cucuveaua.
PDM este o formațiune care s-a distins în ultimii ani printr-un apetit fără precedent în istoria Republicii Moldova pentru cadre. Acest partid politic a atras un număr imens de persoane cu capacități și expertiză. Acest proces nu pare să se fi încheiat. Cel mai probabil, cooptarea permanentă de noi cadre de valoare a devenit un fel de a fi al PDM. Democrații au nevoie de coechipieri și de aliați capabili să ofere măcar ceva mai mult decât o mașină de vot. Tocmai din acest considerent PDM are nevoie de o implicare mult mai adâncă a PPEM în activitatea actualei majorități parlamentare și în actul de guvernare.
S-au limpezit apele
Democrații au preluat puterea în Republica Moldova într-un moment extrem de neprielnic. Țara era devastată de instabilitate politică, iar economia ei tocmai fusese lovită puternic de șocul dezvăluirilor privind jaful din sistemul bancar și de efectele acestei crime continuate pe parcursul mai multor ani. Prima reușită la care ar fi putut spera democrații era stabilizarea generală — politică, economică, socială, diplomatică. Nu vom analiza aici mijloacele cu care a fost atins acest scop, ci vom menționa doar faptul că primul punct țintit a fost lovit. Asta nu înseamnă nici pe departe că viața oamenilor din țară s-a îmbunătățit, dar este clar, la ora actuală, cine guvernează de facto, cine ia sau impune deciziile cardinale și cine este responsabil de ceea ce se întâmplă. Republica Moldova a devenit mult mai previzibilă. Chiar dacă după limpezirea apelor în fața noastră a apărut un tablou groaznic al unei țări vlăguite, partea bună este că doar acum se pot trage concluziile de rigoare și avem posibilitatea să evaluăm mult mai realist pe ce fel de teren urmează să ne croim calea spre un viitor mai bun.
Spre o nouă treaptă
Este evident faptul că cel de al doilea obiectiv major al PDM este să lege de echipa sa, de aliații săi și de proiectul său (pe care încă nu l-am văzut și nu se știe dacă îl au sau dacă au capacitatea de a-l elabora așa ca să ni se potrivească) speranțele majorității moldovenilor. Dacă pentru atingerea primului obiectiv democraților le-a fost suficient sprijinul PL-ului ca mașinărie de vot, atunci ca să înceapă a munci la obiectivul numărul doi e nevoie de mult mai mult decât are PDM, PL și cei 14 foști comuniști luați împreună. Mașinăria de vot a liberalilor trebuie păstrată și întreținută în continuare. Însă, în a doua etapă, procesul de producere a legilor și a reformelor reclamă deja mai multă capacitate intelectuală și expertiză, care poate fi găsită parțial în echipa lui Iurie Leancă.
Un impuls bun, dar efemer
Dacă PPEM va fi integrat în guvernarea actuală, ceea ce poate oferi această echipă va ajunge pentru o vreme, după care va fi nevoie de noi cunoștințe, de noi capacități, mult mai solide, dar și de o viziune de anvergură. Foarte curând va veni momentul în care PDM va trebui să demonstreze că înțelege cel puțin nevoia de o adevărată viziune și competență pentru proiectul Republica Moldova. O astfel de viziune și competență nu există în „cantități suficiente" la partidele care domină la ora actuală viața politică din Moldova.
Apropo de PPEM: acest partid își dorește foarte mult, sau cel puțin ar trebui să vrea, să fie integrat totalmente în actuala guvernare, pentru că în afara ei nu are nici alternativă și nici viitor și asta din cauza faptului că Maia Sandu l-a eclipsat pe Iurie Leancă și a furat practic tot electoratul PPEM.
Nevoia de imunitate
Iar democrații au sarcina de a „imuniza" actuala guvernare împotriva unui eventual (foarte probabil, aproape inevitabil) naufragiu al PL. Mai mult, democrații ar trebui să reușească să schimbe accentele în dialogul public. Să pună capăt dezbaterilor sterile care reprezintă la ora actuală politica și să aducă în prim-planul dialogului social și politic problemele de bază și procesul de soluționare a acestora. Asta ar însemna că PDM a reușit performanța de a urca cu o treaptă deasupra tuturor, de a-i surclasa pe toți cei care nu știu să facă nimic altceva decât să speculeze cu emoțiile și cu frustrările sociale, istorice etc. Într-un asemenea exercițiu, PL-ul nu că nu este util, ci este chiar contraproductiv. Mai mult, implicarea PL-ului într-un asemenea proces ar însemna suicidul politic al acestuia.
Mizele sunt mari, PL va trebui să-și accepte locul
Dar democrații nu-și pot permite să stagneze de dragul PL-ului. De aceea vor încerca, cu toată abilitatea, să facă tot ce se poate face pentru a-și asigura ascensiunea și pentru a schimba caii din mers. Or, miza este foarte mare: alegerile parlamentare de peste doi ani. Dacă grupărilor financiar-economice cu care democrații sunt în război le va reuși o revanșă electorală, atunci toate frustrările acestora și toată setea lor de răzbunare vor genera o răfuială teribilă, pe care liderii PDM nu doresc să o admită. De aceea vor lupta vehement, pe diferite planuri (unele invizibile pentru ochiul „neînarmat") pentru următoarele alegeri parlamentare. Iar Ghimpu și Leancă nu au de ales, pentru că așa sunt circumstanțele și pentru că nu ei controlează jocul.
P.S. Să nu uităm că pe lângă voturile puține din Parlament ale PPEM mai sunt și voturile a doi deputați care nu-l mai ascultă pe Mihai Ghimpu, dar îl susțin pe Anatol Șalaru. La rândul său, Șalaru este în relații bune cu democrații. Nu este exclus faptul că celor doi liberali li s-ar putea alătura și alți liberali. Și atunci vor spori posibilitățile de face mai „diversă" actuala majoritate parlamentară.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>