Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alte date și evenimente importante care se mai sărbătoresc pe 1 ianuarie

© Sputnik / Miroslav RotariТриумфальная арка
Триумфальная арка - Sputnik Moldova
Abonare
Întâi ianuarie nu este doar prima zi a anului nou. Pe această dată ne amintim și de unele evenimente importante, care au făcut istorie.

 CHIȘINĂU, 1 ian — Sputnik. În cele mai multe țări la 1 ianuarie sărbătorită prima zi a Anului Nou. Totodată, ziua respectivă este și data unor alte evenimente importante pentru istoria și cultura umanității.

Începând cu anul 1967 în această zi creștinii catolici sărbătoresc Ziua Internațională a Păcii.

Tot prima zi din an este declarată Ziua Patrimoniului Mondial. Potrivit unei tradiții, la 1 ianuarie în multe țări sunt trecute în patrimoniul public unele lucrări cu „termenul expirat” al drepturilor de autor.

La 1 ianuarie este marcată și Ziua eliberării Cubei, Ziua independenței Kamerunului, Ziua fondării Republicii Slovace, Ziua sădirii copacilor în Tanzania și Ziua restabilirii Statului Ceh.

În această zi creștinii ortodocși ruși îl sărbătoresc pe preacuviosul Ilia Muromeț, monah al Lavrei Pecerska din Kiev.

La 1 ianuarie au fost proclamate Republica Sovietică Socialistă Belarus, Republica Populară Chineză și a avut loc premiera primei ediții a filmului de animație "Nu, pogodi!".

În această zi s-au născut maestru de balet Maurice Bejart, scriitorul rus Daniil Granin și istoricul englez James George Frazer.

Fluxul de știri
0