Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandalos: Inițiativă legislativă ce încurajează divorțurile

© Sputnik / Мирослав РотарьСлужба гражданского состояния
Служба гражданского состояния - Sputnik Moldova
Abonare
O nouă lege care lovește în instituția familiei: Guvernul propune simplificarea procedurilor de desfacere a căsătoriilor ca să economisească bani.

CHIȘINĂU, 30 dec — Sputnik. Guvernul propune operarea mai multor modificări la Codului Familiei, care ar simplifica procedura de divorț. Potrivit notei infomrative semnate de ministrul adjunct al Justiției  Nicolae Eșanu, în cazul absenței litigiilor între soți, desfacerea căsătoriei ar putea fi transferată oficiului de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soți.

”Se propune excluderea din competența instanțelor judecătorești examinarea cererilor de desfacere a căsătoriei atunci când între soți nu există litigii referitoare la partajul proprietății comune în devălmășie, la întreținerea, educarea și domiciliul copiilor minori comuni sau înfiați de ambii soți sau la întreținerea soțului inapt de muncă. În acest caz, competenţa a fost transferată la oficiul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi”, se arată în proiectul documentului.

Игорь Додон и семья - Sputnik Moldova
Societate
Dodon: declinul demografic, o mare problemă pentru Moldova

Totodată, potrivit autorilor, desfacerea căsătoriei pe cale judecătorească va avea loc doar dacă soții au copii minori comuni și nu au ajuns la un acord privind domiciliul sau modul de întreținere a acestora sau în lipsa acordului la divorț al unuia dintre soți.

Potrivit Ministerul Justiției, aceste modificări ar scuti instanțele de judecată de cheltuieli suplimentare.

”Lipsa obiectului litigios între părţi ar facilita aplanarea situaţiei dificile fără implicarea instanţei de judecată, ceea ce ar salva şi timp, şi costuri pentru sistemul judecătoresc”, consideră autorii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0