Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Începe numărătoarea inversă pentru procurarea poliței de asigurare medicală

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În Republica Moldova a început perioada de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru 2017.

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite, începând din 27 decembrie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Până pe 31 martie 2017, acestea beneficiază de reduceri în mărime de 50% şi 75% din valoarea primei, care a rămas la nivelul celei de anul trecut – 4056 de lei.  

Astfel, proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75% şi achită 1014 lei la agenţiile teritoriale ale CNAM.

Fondatorii de întreprinderi individuale, patentarii, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern vor achita 2 028 de lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală. Plata poate fi efectuată la oficiile ÎS „Poşta Moldovei” şi la agenţiile teritoriale ale CNAM.

Polita medicina - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Costul poliței de asigurare medicală va rămâne neschimbat anul viitor

Şi persoanele fizice care fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova mai mult de 183 de zile calendaristice pe parcursul anului bugetar beneficiază de reduceri în cazul asigurării în primele trei luni ale anului 2017. 

Notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti şi mediatorii vor achita prima în mărime integrală, adică 4056 de lei. Plata poate fi efectuată la orice bancă sau agenţie teritorială a CNAM.

După data de 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislaţie vor plăti prima AOAM în mărime integrală, cu amendă şi penalitate, iar statutul de asigurat va fi activat după şapte zile din momentul achitării.

Persoanele aflate peste hotarele ţării mai mult de 183 de zile, de asemenea, vor achita integral  prima după această dată, fără penalitate şi amendă, cu activarea statutului de asigurat din prima zi de plată.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0