Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A murit nepotul lui Iosif Stalin

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaEvgheni Djugașvili
Evgheni Djugașvili - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul de urgență din Moscova a anunțat că a decedat nepotul lui Iosif Stalin, Evgheni Djugașvili.

CHIȘINĂU, 22 dec — Sputnik. Evgheni Djugașvili a murit la vârsta de 80 de ani. Cauza morții nu a fost comunicată de medici.

Evgheni Djugașvili s-a născut în 1936 în familia primului fiu al lui Stalin, Iacov. El a făcut carieră militară. Și-a început studiile la școala militară Suvorov din Kalininsk. După absolvirea acestei școli a fost admis la studii la Academia Militară de Inginerie Aviatică „Jukov". A devenit inginer militar și a activat în biroul de construcții al lui Serghei Koroliov, a participat la pregătirea și lansarea unor nave spațiale de pe poligonul „Baikonur", inclusiv la lansarea în spațiu a primului cosmonaut, Iuri Gagarin.

Танцевальноая сюита Дружба народов на торжественной церемонии открытия XXII Олимпийский игр в Москве - Sputnik Moldova
Societate
Cât de mare este numărul moldovenilor nostalgici după URSS

Mai târziu, Djugașvili a manifestat interes pentru istoria militară și a activat mai mulți ani în diferite academii militare. A plecat din cadrul forțelor armate la vârsta de 55 de ani.

Începând cu anul 1991 a început să se implice în politica din Rusia și Georgia în calitate de activist al mișcării comuniste. Djugașvili a avut o serie de litigii în judecată cu diferite instituții de presă, încercând să apere onoarea bunicului său.

În 2015 el a scris o carte de memorii „Bunicul meu — Stalin. El e un sfânt!" și a jucat rolul lui Stalin în filmul despre tatăl său, Iacov Djugașvili, care a fost locotenent artilerist, a fost luat ostatic și a murit în 1943 în lagărul de concentrare Sachsenhausen.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0