Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: 2016 a fost începutul sfârșitului. Ce va fi în 2017

© Sputnik / Мирослав Ротарьconturul hărții Republicii Moldova
conturul hărții Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Un expert a făcut public un grafic care ilustrează gradul de acoperire a cheltuielilor Bugetului Public Național al Republicii Moldova cu venituri fiscale, din care ar rezulta că țara noastră se îndreaptă spre o catastrofă economică.

CHIȘINĂU, 15 dec — Sputnik. Expertul în economie și fostul deputat Veaceslav Ioniță susține că Moldova s-ar transforma într-o „republică bananieră" și prezintă drept argument un grafic ce arată cum reușește statul nostru să acumuleze impozite și taxe, din care ar trebui să fie acoperite cheltuielile bugetare.

Potrivit lui Ioniță, cel mai clar tablou despre cum merg treburile într-o țară îl reprezintă gradul de acoperire cu venituri fiscale a cheltuielilor guvernamentale.

© Facebook / Veaceslav Ionițăgradul de acoperire cu venituri fiscale a cheltuielilor guvernamentale
gradul de acoperire cu venituri fiscale a cheltuielilor guvernamentale - Sputnik Moldova
gradul de acoperire cu venituri fiscale a cheltuielilor guvernamentale

Astfel el arată că în ultimii 15 ani acest indicator varia în Moldova între 70 și 85 la sută. Restul necesităților financiare erau acoperite din granturi, privatizări, împrumuturi și alte surse.

Însă anul 2016, subliniază Ioniță, pare a fi „începutului sfârșitului". Mai exact, el arată că în anul curent guvernul țării reușește să acopere din impozite numai 62,4 la sută din totalul cheltuielilor preconizate.

Referindu-se la anul 2017, Veaceslav Ioniță susține că „situația devine și mai dramatică". El precizează că la anul „doar 57% din cheltuielile guvernamentale au acoperire cu venituri fiscale".

Cu alte cuvinte, potrivit expertului, țara noastră devine dependentă în totalitate de granturi, împrumuturi externe și vânzări ale patrimoniu public.

Concluzia lui Ioniță este că „limita de jos unde am ajuns este fără precedent în istoria noastră", iar actuala situație ar fi mai proastă decât cea de după crizele din 1998 și din 2009.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0