Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Plecarea în masă a judecătorilor: cine îi va înlocui pe slujitorii Femidei

© Fotolia / SebraСтатуя богини правосудия Фемиды
Статуя богини правосудия Фемиды - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Magistraturii a examinat alte patru cereri de demisie depuse de judecători. Membrul CSM Teo Cârnaț a explicat pentru Sputnik care este motivul plecării în masă a magistraților.

CHIȘINĂU, 14 dec — Sputnik. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din Moldova și-a dat acordul pentru tragerea la răspundere penală judecătorilor în 40 de cazuri, a declarat pentru Sputnik Teo Cârnaț, membru al CSM. Astfel, 18 judecători au fost deja privați de libertate. După cum a subliniat funcționarul, în privința unora au fost inițiate procedurile de sancționare disciplinară.

"Pentru a nu să se pomeni pe banca acuzaților sau să fie sancționați disciplinar, unii judecători au decis să plece din sistem și au depus cerere de demisie", a subliniat Cârnaț.

Potrivit acestuia, pe parcursul a aproximativ trei ani, au plecat deja aproximativ 200 de judecători.

Viorel Morari - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Judecătorii moldoveni, complici la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari

Cârnaț consideră că un alt motiv al plecării specialiștilor este presiunea din partea CSM și a mass-media.

Interlocutorul a subliniat că judecătorilor li se impune aplicarea în practică a standardelor UE, inclusiv a Curții Europene pentru Drepturile Omului. "Unii judecători, în special cei în etate, nu erau obișnuiți cu această practică, de aceea au decis să plece din sistem", a declarat Cârnaț.

Plecării în masă a judecătorilor din sistem a fost influențată și de limitările de vârstă, introduse la nivel legislativ. Astfel, la atingerea vârstei de 65 de ani, judecătorii nu-și mai pot executa obligațiunile. În afară de aceasta, reforma sistemului de pensii care va anula privilegiile pentru judecători, a determinat de asemenea plecarea în masă a acestora. Cârnaț a subliniat că locurile vacante din sistemul judecătoresc nu vor exista prea mult timp.

"Avem foarte mulți doritori care vor să devină magistrați. Este vorba de absolvenții Institutului Național al Justiției. Totodată, există profesioniști cu vechime în procuratură, avocatură, sunt profesori universitari care doresc să devină judecători. Vom verifica dacă aceștia corespund criteriilor de integritate", a declarat Cârnaț.

Membrul CSM a subliniat că în ultimii câțiva ani a crescut nivelul de încredere al populației față de sistemul judecătoresc din Moldova. Astfel, dacă în 2015 acesta constituia 11-12%, atunci în prezent au încredere în justiția din Moldova aproximativ 19% dintre cetățeni.

Fluxul de știri
0