Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Comentatorul sportiv Dumitru Chitoroagă, despre "fotbalul cu moldovenii"

© Sputnik / Miroslav RotariDumitru Chitoroagă
Dumitru Chitoroagă - Sputnik Moldova
Abonare
Din 2009 până în 2014 a comentat meciuri de fotbal. Deși în prezent are alte activități și a renunțat la jobul care l-a făcut cunoscut, el este la curent cu toate evenimentele sportive. Despre sport, dar în mod special despre fotbal, am discutat cu fostul comentator sportiv Dumitru Chitoroagă în studioul Sputnik Moldova.
Comentatorul sportiv Dumitru Chitoroagă, despre ”fotbalul cu moldovenii”

Dumitru Chitoroagă spune că în Republica Moldova nu există o școală de comentatori, însă cea mai importantă lecție pe care a învățat-o din propria lui experiență este că "atunci când un comentator nu are ce spune, e mai bine să tacă."

El susține că au existat meciuri senzaționale pe care le-a comentat cu mare drag, însă de multe ori, atunci când juca Naționala de Fotbal a Moldovei, simțea că trebuie să-i critice mai mult pe fotbaliștii noștri.

"La Naționala de Fotbal a Moldovei joacă mulți fotbaliști profesioniști care evoluează excelent la campionate străine. Eu nu pot să-mi explic care este cauza că ei nu depun eforturi maxime atunci când joacă pentru Națională. Fie că doresc să-și păstreze puterile pentru meciurile din campionat la echipele lor de club, fie că nu se înțeleg bine cu antrenorul sau și-au pierdut simțul patriotismului", încearcă să explice Dumitru Chitoroagă prestația slabă a fotbaliștilor moldoveni.

Chitoroagă este de părere că "fotbalul cu moldovenii" are specificul său. Unii administratori ai cluburilor de fotbal recurg și la șiretlicuri pentru a atrage jucători străini în echipa lor.

"Prima dată mi s-a părut o istorie inventată. Toți jucătorii care erau aduși din Africa erau ademeniții că vor juca la liga secundă rusească, apoi ajungând aici realizau că este o altă țară. Aceste cazuri se întâmplau la Nistru Otaci, la Sheriff Tiraspol, veneau jucători, dar nu știau unde. Sunt istorii impresionante. Am văzut un jucător care a ajuns la Nistru Otaci și nu avea bilet înapoi, a plecat la Kiev și apoi nu știa ce să facă. Este adevărat că au fost aduși și jucători foarte buni, dar pe care nu i-am putut motiva să rămână. Noi avem un campionat național cam slăbuț, cu salarii mici, și motivația jucătorilor este slabă" spune Dumitru Chitoroagă.

"Școala de fotbal moldovenească, cu părere de rău, nu mai produce talente. Nu știu cine îi va înlocui pe fotbaliștii cu care ne mândrim azi, pe aceiași Alexandru Gațcan și Alexandru Epureanu. Da, avem acest fenomen Artur Ioniță care va face performanță. Adevărul este că a plecat foarte devreme din Republica Moldova, la 18 ani deja era în Elveția" a adăugat Chitoroagă.

Fostul comentator sportiv a ținut să menționeze că Milsami Orhei este una dintre puținele echipe care investește în fotbaliștii moldoveni. Evitând să aducă nume mari din afara țării. Este echipa în care cresc fotbaliști moldoveni buni, cu perspectivă.

Mulți cred că fotbalul este și o afacere profitabilă. Dumitru Chitoroagă zice că e adevărat, doar că nu este valabil și în Republica Moldova.

"În Germania abonamentele sunt vândute cu un an înainte. Dacă vrei să prinzi un loc în tribună, trebuie să-ți cumperi abonament, la fel e și în Anglia. Aici e marea diferență dintre noi și aceste țări. Este o industrie care generează venit. La noi oamenii nu prea merg la meciurile de fotbal. Abia de adunăm o mie de oameni în tribună"

L-am întrebat pe Dumitru Chitoroagă dacă fotbalul este și un instrument politic. Iată ce a răspuns:  "Cu părere de rău, da. Nu doar fotbalul. În general, politicul încearcă să influențeze anumite procese din sport. Uitați-vă ce se întâmplă cu acest scandal de dopaj. Este regretabil. Uitați-vă ce s-a întâmplat odată cu schimbarea conducerii FIFA, acele scandaluri de corupție. Și toate astea pentru că cineva și-ar dori să boicoteze, spre exemplu, Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, care va avea loc în Rusia."

Autor Cristina Danuță

Fluxul de știri
0