Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cimentul produs în Moldova conține substanțe periculoase pentru sănătate

© Sputnik / Родион ПрокаUzina de ciment din or. Rezina цементный завод г. Резина
Uzina de ciment din or. Rezina цементный завод г. Резина - Sputnik Moldova
Abonare
Cimentul produs în Republica Moldova conține metale grele periculoase pentru sănătate. Nici compania Lafarge Ciment Moldova, nici autoritățile abilitate să verifice calitatea materialelor de construcție nu dispun de utilajul necesar pentru asta.

CHIȘINĂU, 7 dec — Sputnik. Cabinetul de miniștri propune ca legea care reglementează restricția privind conținutul de crom hexavalent din cimentul produs în Moldova să intre în vigoare începând cu anul 2019.

”Informațiile prezentate de către liderul pe piața cimentului din țară, Compania Lafarge Ciment Moldova S.A., au demonstrat că producția acestuia conține crom hexavalent în valori mai mari decât cele prevăzute de legislație”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Totodată, compania nu dispune de echipamentul necesar pentru monitorizarea internă a conținutului ingredienților periculoși în producția sa, respectiv, nu se realizează activitățile de monitorizare internă a calității cimentului, precum și de prevenire și evitare a poluării producției inclusiv cu crom.

Potrivit organismului național de acreditare, laboratoarele de testări din domeniul construcțiilor nu sunt acreditate de Centrului Național de Acreditare ”MOLDAC” pentru identificarea cromului în ciment. Astfel, autoritățile publice abilitate cu funcții de control nu au posibilitate tehnică și financiară pentru a executa prevederile legale.

În urma desfășurării ședințelor Consiliului Economic pe lângă Primul Ministru al Republicii Moldova și Ministerul Mediului, Guvernul propune ca restricțiile privind conținutul de crom hexavalent din ciment să fie pusă în aplicare începând cu 17 iunie 2019, termen în care atât compania de ciment, cât și autoritățile să se conformeze cerințelor legislației naționale.

Reglementarea metalelor grele, reducerea și raportarea emisiilor acestora la nivel internațional, inclusiv a cromului, este prevăzută de tratatele de mediu la care Moldova este parte. De asemenea, stabilirea restricțiilor și interdicțiilor pentru unele substanțe periculoase, inclusiv a cromului în ciment, sunt stipulate în capitolul ”Mediu” din ”Acordul de Asociere între Republica Moldova și și UE și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice” semnat la Bruxelles în iunie 2014.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0