Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon, Plahotniuc, Voronin, Ghimpu, Usatâi, Chirtoacă - sub lupa psihologului

Abonare
Când are de luat decizii importante, președintele ales, Igor Dodon, face apel, mai întâi, la rațiune și doar mai apoi la emoții. Este constatarea pe care a făcut-o psihologul Andrei Cociug în cadrul unei emisiuni produse în studioul Sputnik Moldova.

Premierul Pavel Filip nu este un lider înnăscut. Mai mult, actualul prim-ministru poate fi un bun și iscusit executor atunci când cineva stă în spate său și îi spune ce trebuie să facă. Totodată, psihologul Andrei Cociug susține că Pavel Filip nu se simte confortabil în funcția pe care o ocupă.

Despre liderul PCRM, Vladimir Voronin, psihologul afirmă că acesta este un personaj interesant, însă niciodată nu știi ce are în cap. Fostul președinte al Republicii Moldova are un spirit analitic excepțional și are un instinct puternic al posesiunii, nu renunță la ceea ce îi aparține.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, este o persoană care mai întâi acționează, după care spune și doar ulterior gândește la ceea ce a făcut. Dacă gândește, precizează Andrei Cociug, pentru că de multe ori nici măcar nu gândește. Nu este un diplomat, dar este un idealist incurabil.

Rugat să creioneze portretul psihologic al nepotului liderului PL, primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă, Cociug a spus că acesta se aseamănă mult cu unchiul său: este impulsiv și nu este un diplomat. Totuși, Cociug susține că primarul de Chișinău are capacități intelectuale mult mai bune decât cele ale lui Ghimpu. Dar Chirtoacă este mult mai agresiv decât unchiul său, vorbește înainte de a gândi și este o persoană explozivă. Iată de ce acestuia îi este greu să reziste în cadrul unei căsnicii, el nu este omul compromisului. Dorin Chirtoacă are nevoie de un om care să-i tolereze toate toanele, ceea ce nu este caracteristic fostei sale partenere, Anișoara Loghin.

Prim-vicepreședintele PDM, Vladimir Plahotniuc, la capitolul capacități intelectuale este extraordinar de dotat. Știe foarte bine să-și controleze emoțiile și este un diplomat iscusit. Dar este și o fire încăpățânată, care duce până la capăt tot ce a început, indiferent dacă ceea ce face e bine ori rău. Totuși, oamenii care îi ies din cuvânt nu își mai găsesc locul lângă el.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi, este un om al compromisului, daca e cazul, și o persoană cu capacități intelectuale înalte. Și este și calculat. Știe să fie un bun diplomat. Și, cel mai important, este un politician carismatic.

Fostul candidat la fotoliul de președinte Maia Sandu este o persoană emotivă. Mai mult, Sandu nu acționează gândind, la rece, ci pornind de la trăirile emoționale personale.

Ce a mai spus psihologul Andrei Cociug despre actualul ministru al Educației, Corina Fusu, dar și despre liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, aflați din interviul acordat de acesta studioului Sputnik Moldova.

Autor Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0