Băieții de la "Moldo Crescendo Trio" spun că au hotărât să lase oamenii să aprecieze cât costă un concert și să plătească ei atât cât vor. Vor permite iubitorilor de muzică clasică să intre și să iasă gratuit. Haideți să-i cunoaștem împreună pe acești tineri entuziaști.
Marcel Lazăr este pianistul din acest trio. Vine dintr-o familie de medici. Atunci când părinții i-au zis că ar fi bine să continue tradiția, să facă medicină, el le-a răspuns: "Mai bine voi mânca fasole tot restul vieții, decât să fac medicină. Voi face ceva ce-mi place, ceva frumos."
Este cel mai vorbăreț dintre băieți, așa că am aflat de la el detalii încă din perioada când abia decidea care va fi instrumentul pe care îl va studia.
"La început am învățat să cânt la fluier. Eu aveam o problemă cu degetul mic de la mâna dreaptă, nu puteam să-l îndoi așa cum spunea profesorul și am decis să trec la pian. Pe la 11 ani profesoara mea de pian mi-a zis că ar trebui să-l rup, să-l pun în ghips, că nu era foarte drept și, în opinia ei, nu aș fi cântat așa cum trebuie. Am decis împreună cu părinții să alegem o altă profesoară de pian, nu am făcut nicio operație la deget, iar azi tocmai acest "defect" mă ajută să cânt mai bine" ne-a mărturisit Marcel Lazăr.
Constantin Borodin este dintr-o familie de muzicieni. El cântă la violoncel, deși recunoaște că a cochetat și cu pianul.
"Mi-a plăcut violoncelul imediat ce l-am luat în mână. Nu mi-aș putea închipui să fac altceva decât muzică."
Băieții sunt de părere că în muzică este important să muncești mult, dar e bine să ai și talent.
"Nu poți decide cât timp vei avea talent, deoarece e ceva ce vine odată cu apariția ta pe această lume. Munca și talentul sunt legate între ele" spune Constantin Borodin.
Dan-Iulian Druțac este vioristul acestui trio. La fel, se trage dintr-o familie de muzicieni. Tatăl său cântă în orchestra "Lăutarii". Zice că a avut ocazia să cânte cu "Lăutarii" și că l-a fascinat atmosfera, dar are o predilecție aparte către muzica clasică.
Deși a plecat încă la 16 ani să facă studii în Anglia, Dan-Iulian are doar cuvinte de laudă pentru modul în care sunt predate, în special lecțiile de vioară, la Chișinău.
"Școala de muzică din Chișinău este foarte bună. Sunt încă acele deprinderi obținute în școala rusească. La noi profesorii îți pun instrumentul în mână și îți zic să cânți. Deci nu e multă filozofie, nu e multă teorie. Și asta e bine" afirmă Dan-Iulian Druțac.
Pianistul Marcel Lazăr spune că, "noi avem norocul încă de profesori care au învățat în școala rusească. Din păcate unii pleacă, fie din sistem, fie din viață."
La concertul din 7 decembrie tinerii muzicieni îi așteaptă pe toți amatorii de muzică clasică, de toate vârstele. Printre altele, ne-au spus că și-ar dori să vadă în sală și persoane din conducerea țării.
Deși toți își fac studiile peste hotarele țării, ei subliniază că ar reveni cu mare drag acasă să împărtășească din experiența lor.
I-am întrebat unde vor să ajungă peste câțiva ani, ce obiective și-au pus.
"Acasă", au răspuns băieții.
Autor: Cristina Danuța
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>