Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte persoane vor ajunge să primească pensii în Moldova

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
Timp de 10 ani, până în 2026, vârsta de pensionare va crește pentru bărbați cu 3 ani, iar pentru femei cu 5 ani.

CHIȘINĂU, 5 dec – Sputnik. Începând cu 1 iulie 2026, vârstele standard de pensionare în Moldova vor fi de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, la 5 decembrie, de membrii Cabinetul de Miniștri. Documentul urmează să fie examinat și aprobat și de Parlamentul Republicii Moldova.

”Atingerea acestor vârste se realizează prin creșterea anuală a vârstelor standard de pensionare, din 1 iulie 2017, cu câte patru luni pentru bărbați și jumătate de an pentru femei”, a declarat ministrul Muncii, Stela Grigoraș.

Totodată, începând cu 1 iulie 2022, se stabilesc stagiile complete de cotizare de 36 de ani pentru bărbați și 33 de ani pentru femei. Atingerea acestor stagii se realizează prin creșterea anuală a stagiilor complete de cotizare, la fel din 1 iulie 2017, cu câte jumătate de an pentru femei și bărbați.

”Avem un sistem de pensii care reprezintă un nivel redus al pensiilor. 83% din pensionari au pensii sub minimul de existență”, a declarat premierul Pavel Filip.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministrul Finanțelor: da, vârsta de pensionare în Moldova va fi majorată

O altă lacună în sistemul actual de pensii din Moldova, potrivit șefului Guvernului, este ”ne-sustenabilitatea sistemului de pensii, inechitatea din sistem și nivelul redus al pensiilor oferite”.

”Trebuie să facem tot posibilul pentru a schimba acest sistem și a veni cu un sistem de pensii sustenabil”,  a declarat Filip.

Premierul moldovean a precizat că cetățenii care deja primesc pensii nu vor fi afectați de aceste reforme. Reforma sistemului de pensionare se referă doar la persoanele care vor intra în sistem după 1 ianuarie 2017.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0