CHIŞINĂU, 3 dec. — Sputnik. Presa locală a publicat un document ce prezintă noua structură a Cabinetului de Miniştri, care ar urma să fie adoptat în scurt timp. Potrivit proiectului, numărul ministerelor va fi practic înjumătăţit.
Posibila nouă structură a Executivului a fost făcută publică de portalul curentul.md, care face referire la sursele sale din cadrul Guvernului. Dacă documentul în cauză va fi adoptat, iar preconizata reformare se va produce, în noua componenţă a Guvernului nu se vor mai regăsi şapte dintre cele 16 ministere existente la moment.
Potrivit sursei citate, după reformare Cabinet de Miniştri va fi alcătuit din nouă ministere, unele dintre cele actuale trecând printr-un proces de fuziune. Iată cum ar putea arăta Executivul în viitorul apropiat:
1. Ministerul Economiei și Infrastructurii
Fuziune dintre Ministerele: Economiei, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (componenta construcții), Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.
2. Ministerul Sănătății și Afacerilor Sociale
Fuziune dintre Ministerele: Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Centrul Național de Management în Sănătate.
3. Ministerul Justiției
4. Ministerul Afacerilor Interne
5. Ministerul Finanțelor
6. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
7. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
Fuziune dintre Ministerele: Educației, Culturii, Tineretului și Sportului, Academia de Științe a R. Moldova (componenta cercetare), Agenția Turismului, Biroul Relații Interetnice.
8. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Fuziune dintre Ministerele: Agriculturii și Industriei Alimentare, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (componenta regională), Mediului, Agenția Relații Funciare și Cadastru.
9. Ministerul Apărării
Totodată, un şir de agenţii şi alte instituţii urmează să fie reorganizate sau lichidate.
Deşi, aparent, liberalii sunt pentru reforma Autorităţii Publice Centrale, aceasta văd noua structură a Guvernului un pic diferită de cea publicată în presă. Cel puţin, aceştia nu par dispuşi să accepte lichidare Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), unul extrem de lucrativ pentru cei care-l gestionează.
Şeful MTID, Iurie Chirinciuc, a notat pe pagina sa de Facebook că va insista ca după reforma Executivului să rămână doar nouă ministere. Doar că dintre acestea nu trebuie să lipsească cel al Transporturilor, condus de ministrul liberal.
„Eu am propus reforma APC în 2015 (vezi pagina mea)prin comasarea mai multor ministere și optimizarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 40%, în tandem cu creșterea eficienței acestor instituții. Astfel, din cele 16 ministere câte sunt în prezent vom continua să insistăm ca să rămână doar 9", a scris Chirinciuc.
Astfel, în viziunea liberalilor noul Cabinet de Miniştri ar trebui să includă următoarele ministere:
1. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
2. Ministrul Afacerilor Interne — (Cu o parte componentă a Ministerului Tehnologiilor Informaționale)
3. Ministrul Transporturilor (care va include și o parte componentă a Ministerului Tehnologiilor Informaționale, dar şi o parte a Ministerului Construcțiilor)
4. Ministerul Economiei și Finanțelor — (va fi creată și Agenția de Venituri care va include actualul FISC și Serviciu Vamal)
5. Ministerul Învățământului și Culturii — (Tot aici se va regăsi și actualul Minister al Tineretului și Sportului)
6. Ministerul Sănătății și Protecției Sociale
7. Ministerul Agriculturii Mediului și Dezvoltării Regionale
8. Ministerul Justiției
9. Ministerul Apărării.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>