Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mihai Munteanu: a dispărut școala care mă învăța să fiu om

© Sputnik / Rodion ProcaМихаил МУНТЯН Mihail Munteanu
Михаил МУНТЯН Mihail Munteanu - Sputnik Moldova
Abonare
Eu m-am cultivat, m-am zidit, m-am crescut singur. Noi trebuie să-i învățăm pe copii a trăi, fără ca ei să-și dea seama. Sunt declarațiile făcute de cunoscutul tenor moldovean Mihai Munteanu, în cadrul unei emisiuni realizate în studioul radio Sputnik Moldova. O emisiune cu și despre un om, un artist și un pedagog excepțional.
Mihai Munteanu: a dispărut școala care mă învăța să fiu om

Interviul cu renumitul tenor, Artist al Poporului, Mihai Munteanu a început cu o incursiune în copilăria sa.

Între copilul Mihai Munteanu și părinții săi a existat o legătură specială. Își amintește că tatăl lui cânta fenomenal, iar mama sa, care a trecut la cele veșnice când el era încă foarte mic, era cea care îl inspira.

"La început cântam cu multă bucurie în suflet pentru că ea, mama, mai trăia. Ulterior, după trecerea ei în lumea celor drepți, am cântat și de tristețe. Mi-e dor de mama, mi-e dor de gingășia ei," a spus cu lacrimi în ochi Mihai Munteanu.

Nu l-am văzut pe Mihai Munteanu să cânte la vreun instrument. El ne-a destăinuit că-i place mult acordeonul. O întâmplare de pe străzile Parisului, pe care o puteți afla ascultând interviul, l-a făcut să se îndrăgostească de acest instrument muzical.

În prezent Mihai Munteanu este și pedagog. S-au adunat decenii de când vine în fața studenților.

"Eu învăț multe de la studenții mei. De când sunt profesor, colegii de scenă îmi zic că am început să cânt mai bine. Învățându-i pe studenți, mă perfecționez. Eu niciodată nu mă supăr pe studenții mei, întotdeauna mă supăr pe mine. Trebuie mai întâi să acordăm atenție greșelilor pe care le facem noi," ne sfătuiește Mihai Munteanu.

Ne-a mărturisit că detestă oamenii inculți, fie ei studenți, oameni de afaceri sau politicieni.

"Mă deranjează că tinerii de azi, unii, băieți și fete, vorbesc atât de prost, atât de vulgar. Pe primul loc trebuie să fie cultura. Este imposibil businessul fără cultură. Businessul fără cultură este banditism. Mie mi se face scârbă, mi se face trist atunci când îi văd pe politicienii noștri care ies în public și știu să spună doar zece fraze, nimic mai mult" a adăugat Mihai Munteanu.

Artistul Poporului Mihai Munteanu spune că îi displace să fie întrebat ce este, român sau moldovean. "Când mă întreabă ce sunt, român sau moldovean, eu mă apăr și le spun că sunt muntean" a zâmbit artistul.

Autor: Cristina Danuța

Fluxul de știri
0