Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SIS a mers la Ministerul Muncii pentru a discuta despre pensii

© Sputnik / Miroslav RotariMinisterul Muncii, Protecției Sociale și Familiei
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul de lege privind asigurarea cu pensii a angajaților structurilor de forță va asigura o transparență în gestionarea banilor publici, potrivit Ministerului Muncii.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale va fi singura instituție din Moldova care va stabili și achita pensiile. Aceasta prevede proiectul de lege privind asigurarea cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Acest subiect, precum și problemele ce țin de istoricul de evidență a stagiului special, inclusiv dosarele de pensionare au fost discutate, vineri, de către conducerea Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei și a Casei Naționale de Asigurări Sociale cu reprezentanții Serviciului de Securitate și Informații și Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS).

Пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Proteste în Moldova: mărul discordiei – reforma sistemului de pensii

Potrivit ministerului, legea nu va influența condițiile și modalitatea de stabilire a pensiei pentru persoanele angajate în structurile de forță: MAI, Ministerul Apărării, SIS, CNA, Departamentul Instituțiilor Penitenciare, SPPS și va asigura o transparență în gestionarea banilor publici.

Comitetul Federal al Federației Sindicatelor din Moldova „Sindlex” și-a exprimat dezacordul cu aceste modificări.

În opinia lui Mihail Lașcu, președintele Federației „Sindlex”, aceste modificări ar putea avea efecte negative asupra angajaților care activează sub acoperire, iar unele dosare personale ale acestor funcționari sunt secretizate.

Federația „Sindlex” a solicitat anularea respectivului proiect de lege și a anunțat că  dacă solicitările înaintate nu vor fi auzite, sindicaliștii își rezervă dreptul de a protesta, conform prevederilor legislației, în vederea revendicării și apărării drepturilor de muncă ale funcționarilor cu statut special.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0