Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv: Ministerul Mediului verifică astăzi cum se taie pădurea la Strășeni

© Sputnik / Ghenadie VaculovschiTăierea stejarilor seculari din pădurea de lângă orașul Strășeni
Tăierea stejarilor seculari din pădurea de lângă orașul Strășeni - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul moldovean al Mediului Valeriu Munteanu a declarat în exclusivitate pentru Sputnik că miercuri va fi verificată corectitudinea tăierilor de copaci în pădurea de stejar de la Strășeni. Sputnik a publicat ieri un material amplu cu fotografii despre tăierea stejarilor seculari, care nu prezintă semne de degradare, în pădurea de la Strășeni.

CHIȘINĂU, 30 noiembrie — Sputnik. Demnitarul a precizat că, începând cu data de 1 octombrie curent, la insistența sa exportul de lemn brut din Moldova a fost interzis pentru prima dată de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Tăierea stejarilor seculari din pădurea de lângă orașul Strășeni - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova stejarii seculari sunt tăiați cu voie de la autorități

„Mâine o să verificăm ce fel de tăieri sunt la Strășeni. Cel mai mult sunt în disonanta cu tabloul general camioanele, care par a fi pregătite pentru export. Din 1 octombrie, la insistențele noastre, exportul de lemn brut a fost interzis, pentru prima dată de la independență încoace. Să vedem ce cale vor lua aceste camioane. Mâine o să găsim răspuns la toate întrebările", a declarat Valeriu Munteanu.

Ministrul a precizat că, începând cu acest an, în Moldova sunt interzise tăierile rase în pădurile fundamentale, inclusiv de stejar. Sunt permise doar tăierile de regenerare, selective, unde copacii au degradat.

„Există și multe abuzuri. Doar în ultimul an am denunțat zeci de cazuri", a spus ministrul.

El a mai menționat că în pădurile introduscente, în special de salcâm, exploatarea se face doar prin tăieri rase, la fiecare 35-40 de ani, când pădurea ajunge la maturitate și intră în faza de degradare. Salcâmul este lemnul principal pentru foc.

Valeriu Munteanu a insistat și de această dată să fie informat despre orice cazuri de tăiere a pădurilor care dau de bănuit.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0