Sentință de condamnare la moarte, adusă la îndeplinire în Belarus

CC BY 2.0 / sean hobson / the holeТюремная камера
Тюремная камера - Sputnik Moldova
Abonare
În camera condamnaților la moarte se mai află două persoane, care așteaptă executarea sentinței sau a grațierea.

CHIȘINĂU, 30 nov — Sputnik. Sentința de condamnare la moarte a lui Serghei Hmelevski, judecat pentru omor, a fost adusă la îndeplinire, a comunicat marți centrul pentru apărarea drepturilor omului „Vesna", neînregistrat în Belarus.

La data de 1 noiembrie 2014, într-o casă mistuită de flăcări din localitatea Maciulișci, au fost descoperite cadavrele unui bărbat și al unei femei cu multiple răni de cuțit. Martorul acestui dublu asasinat a murit și el ulterior la spital din cauza rănilor.

Jean-Claude Junker - Sputnik Moldova
Ungaria va fi exclusă din UE, dacă va reintroduce pedeapsa capitală

Ca urmare, a fost reținut Serghei Hmelevski, un localnic cu antecedente penale, suspectat de comiterea acestor crime. În februarie 2016 el a fost condamnat la închisoare pe viață. Însă, la inițiativa părții acuzării, dosarul a fost  reexaminat, iar Hmelevski a fost condamnat la moarte prin împușcare.

„Mai bine de o lună, rudele nu au primit nici o scrisoare de la Hmelevski. Săptămâna trecută, aceștia i-au transmis bani, care au fost primiți la închisoare Astăzi însă au mers la întrevedere cu el și acolo li s-a spus că pedeapsa a fost adusă la îndeplinire", au comunicat pentru Sptnik Belarus persoane din cadrul centrul pentru apărarea drepturilor omului.

În ajun a devenit cunoscut faptul că a fost executat Ivan Kuleș, care a asasinat trei vânzătoare în raionul Lidsk. La moment, alți doi condamnați își așteaptă pedeapsa capitală: Ghennadi Iakovițki, condamnat pentru că și-a ucis cu bestialitate concubina, și Serghei Ostrikov, pentru violarea și omorârea a două femei.

Belarus este singura țară din Europa în care se aplică pedeapsa capitală. În anul 1996, în Belarus a avut loc un referendum cu privire la pedeapsa capitală. În cadrul acestuia, aproape 80% dintre participanții la plebiscit au votat pentru menținerea acestei pedepse.

Existența pedepsei capitale este considerată drept obstacol principal în ceea ce privește restabilirea statutului de invitat special al APCE pentru Belarus.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0