Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au mai fost reținuți doi șefi în dosarul ”produselor alterate” livrate în școli

© Sputnik / Мирослав Ротарьзадержание нарушитель наручники
задержание нарушитель наручники - Sputnik Moldova
Abonare
Încă doi funcţionari au fost reţinuţi de ofiţerii CNA şi procurori în dosarul licitaţiilor trucate în sistemul educaţional din Chişinău.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Procurorii au mai reținut două persoane în dosarul licitațiilor trucate în sistemul educaţional din Chişinău. Este vorba despre șeful și adjunctul acestuia de la Direcţia educaţie, tineret şi sport din sectorul Râşcani al capitalei.

”Încă doi funcţionari au fost reţinuţi de ofiţerii CNA şi procurori în dosarul licitaţiilor trucate în sistemul educaţional din Chişinău. Este vorba despre şeful şi şeful adjunct al Direcţiei educaţie, tineret şi sport, sectorul Râşcani. În total, sunt 18 persoane reţinute”, a declarat pentru Sputnik Angela Starinschi, purtătorul de cuvânt al CNA.

Procurorul șef anticorupție Viorel Morari și șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA Bogdan Zumbreanu au declarat că în această schemă sunt implicați șefii și funcționarii tuturor celor 5 Direcții teritoriale educație, tineret și sport din Chișinău, dar și agenți economici. Schema prevedea aranjarea licitațiilor în urma cărora în instituțiile preșcolare și școlare din capitală erau livrate și produse alterate.

Работа детского сада - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Copiii din grădinițele capitalei erau otrăviți conștient de funcționari corupți

Dosarul penal a fost deschis de Procuratura Anticorupție, în luna martie a acestui an. Dosarul vizează abuzul în serviciu, traficul de influență și coruperea activă și pasivă.

”Licitațiile erau trucate prin aranjarea condițiilor pentru un anumit agent economic, erau oferite informații contra plată despre celelalte oferte prezentate de agenții economic pentru care se da mită. Suma mitei ajungea până la 10 mii de lei”, a declarat procurorul Viorel Morari. 

Zumbreanu a precizat că în urma acestor licitații trucate ”în special în grădinițe erau livrate produse alterate”.

”Astăzi avem în spitale copii care s-au intoxicat. Nu putem face o legătură directă între acești copii și infracțiunile propriu zise dar aceasta poate fi interpretat”, a menționat Zumbreanu care a explicat că anume din această cauză CNA nu va face publice numele funcționarilor și agenților economici.

Printre produsele alterate ce erau livrate în grădinițele din capitală sunt paste, pește, carne de găină, varză, fasole, cartofi. Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat joi aproape 50 de percheziții, în cadrul cărora o persoană a încercat să distrugă actele.

Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu produsele alterate și expirate care ajungeau în instituțiile educaționale.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0