Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Igor Dodon nu a acumulat 70% la alegeri

© Facebook / Igor DodonIgor Dodon și Maia Sandu la dezbateri electorale
Igor Dodon și Maia Sandu la dezbateri electorale - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că dacă alegerile prezidențiale din acest an ar fi fost organizate altfel, el ar fi obținut circa 70 la sută din sufragii.

CHIȘINĂU, 24 noiembrie — Sputnik. Dodon a anunțat marți pe pagina sa de Facebook că a făcut o analiză a modului în care s-a votat în diaspora. Potrivit informațiilor acumulate de socialiști, dacă posibilitatea de a vota le-ar fi fost asigurată tuturor cetățenii țării, Igor Dodon ar fi acumulat nu 52,11 la sută, ci 70 la sută, iar Maia Sandu numai 30 la sută.

Politicianul a mai afirmat că deține informații privind modul în care a fost organizată transportarea masivă a moldovenilor aflați peste hotare la secțiile de votare din afara țării. Însă a promis să revină cu informații la acest subiect ulterior, după mai multe investigații.

Igor Dodon și Maia Sandu participă la dezbateri electorale la postul național de televiziune Moldova1 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Oficial: potrivit CEC, Dodon este președintele ales al RM. Câte voturi are Sandu

Potrivit analistului politic Radu Bușilă, această declarație a lui Igor Dodon ar trebui tratată cu multă seriozitate. Liderul socialiștilor, a subliniat Bușilă, într-adevăr ar fi acumulat un scor surprinzător de bun la aceste alegeri, dacă ar fi fost păstrate proporțiile atunci când Guvernul a decis câte secții de votare să deschidă în țările occidentale și în Rusia.

„Dacă e să comparăm numărul de secții de votare deschise în țările europene, unde sunt mai puțini moldoveni decât în Rusia, cu numărul de secții de votare deschise în Rusia, atunci vom vedea că anume în Rusia concetățenii noștri au fost neglijați în cadrul acestui scrutin. În Rusia numărul de votanți care revin la o secție de votare este astronomic. Aici este un bazin electoral favorabil lui Dodon, pe care acesta nu a putut să-l valorifice, în timp ce Maia Sandu și-a valorificat la maximum tot bazinul electoral. Dacă se proceda și în Rusia ca în Occident, procentajul voturilor acumulate de Igor Dodon ar fi fost unul covârșitor", a declarat Bușilă în exclusivitate pentru Sputnik.

Igor Dodon și-a îndemnat și cu această ocazie oponenții să manifeste responsabilitate și să-și calmeze susținătorii revoltați de înfrângerea la alegeri a Maiei Sandu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0