Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Filip cere controlul urgent al calității alimentației în școlile din Chișinău

© Photo : gov.mdPremierul Pavel Filip
Premierul Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip cere verificarea tuturor instituţiilor de învăţământ privind calitatea produselor alimentare achiziţionate.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a cerut joi demararea, în regim de urgență, a verificării tuturor instituţiilor de învăţământ privind calitatea şi termenul de valabilitate al produselor alimentare achiziţionate.

Șeful Cabinetului de miniștri a luat această decizie ca urmare a cazurilor depistate de anchetatorii anticorupție privind licitațiile trucate la mai multe instituții și furnizarea de către unii agenți economici a alimentelor alterate în mai multe instituții de educație.

În acest context, vor fi  efectuate controale la toate instituţiile de învăţământ preşcolar, primar şi secundar, respectiv şi la unităţile militare din ţară.

De asemenea, în scopul garantării alimentării în siguranţă a cetăţenilor, Premierul a cerut Ministerului Educației, Ministerului Apărării şi Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor să demareze anchete interne privind modul în care este supravegheată această activitate de către conducătorii instituțiilor respective.

Douăzeci şi trei de persoane sunt suspectate într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcolile şi grădiniţele din Chișinău. Dintre acestea, 16 au fost reţinute, joi, pentru 72 de ore şi escortate la sediul CNA pentru audieri.

Работа детского сада - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Copiii din grădinițele capitalei erau otrăviți conștient de funcționari corupți

În dosar sunt vizaţi atât funcţionari ai direcţiilor municipale de educaţie din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, cât şi reprezentanţi ai unor agenţi economici.

Potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie, prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator.

Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0