Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În ce localuri din Chișinău și Bălți poți inhala nicotină

© Sputnik / Rodion PROCAAnti fumat
Anti fumat - Sputnik Moldova
Abonare
Cafenelele, barurile și restaurantele respectă legea antifumat în proporție de 92 la sută.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. În perioada 23 septembrie – 6 noiembrie, voluntarii mai multor organizații neguvernamentale și activiști civici au efectuat monitorizarea cafenelelor, barurilor și restaurantelor din Chișinău și Bălți, pentru a verifica cum se respectă legea privind controlul tutunului.

În urma monitorizării s-a constatat că majoritatea absolută — 96% dintre unitățile de alimentație publică respectă legea și au afișat la intrare, în cel mai vizibil loc, semnul unic de interzicere a fumatului.

Țigară, сигарета - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Legea antitutun interzice fumatul în propria maşină: vezi în ce condiţii

În încăperile a 92% dintre cafenele, baruri și restaurante nu s-a atestat fumatul. Scrumiere au fost identificate în încăperile a 5% dintre localuri. La întrebarea adresată administratorului dacă se poate fuma în încăpere, au răspuns afirmativ în 8% dintre localuri. În 15 dintre cele 20 localuri în care s-a constatat fumatul, la intrarea în încăpere, în cel mai vizibil loc, era afișat semnul unic de interzicere a fumatului.

Potrivit cercetării, 99% dintre localurile de alimentație publică respectă legea privind interzicerea publicității și promovării produselor din tutun. Doar într-un local din Chișinău sunt promovate produsele din tutun prin intermediul dispozitivelor luminiscente și doar într-un local din Bălți se ofereau brichete la procurarea produselor din tutun.

În urma monitorizării au fost întocmite și transmise 20 de sesizări către Centrele teritoriale de sănătate publică.

© Sputnik / Nicolai KibichUnde va fi interzis fumatul
Unde va fi interzis fumatul - Sputnik Moldova
Unde va fi interzis fumatul
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0