Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă cu bunurile școlilor optimizate din Moldova

© Sputnik / Алексей Владыкин / Trecere la banca de fotografiiШкола
Школа - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit datelor Ministerului Educației, în anul de studii 2015 – 2016 numărul instituțiilor de învățământ de nivelul unu și doi s-a redus cu 24 de unități față de anul de studii precedent.

CHIȘINĂU, 22 nov — Sputnik. Ministerul Educației al Republicii Moldova a decis să transmită în proprietate privată bunurile care au aparținut anterior școlilor optimizate. Instituția a propus proiectul de lege respectiv spre dezbatere publică.

Autoritățile intenționează să creeze comisii speciale care vor stabili dacă statul are nevoie de bibliotecile, laboratoarele, cantinele, clădirile, internatele și terenurile care au aparținut cândva instituțiilor de învățământ optimizate. După această evaluare, fosta proprietate publică va fi gestionată de autoritățile locale. Nu este vorba doar de instituțiile școlare, ci și de grădinițele și școlile profesionale care au fost închise din cauza numărului mic de discipoli.

Menționăm că în ultimii ani, sub influența factorilor demografici și economici, școlile au fost supuse optimizării. Ca urmare, au apărut mai multe bunuri care nu sunt utilizate conform destinației. În condițiile actuale, întreținerea acestora este o sarcină nejustificată pentru bugetul de stat, se spune în nota explicativă a proiectul de lege.

1 septembrie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mai puţini elevi, profesori şi şcoli în Moldova

Înainte de a decide dacă este îndreptățită trecerea bunurilor fostelor instituții de învățământ din proprietate publică în proprietate privată, comisia de evaluare trebuie să facă o anumită prognoză demografică. Și anume: să se documenteze asupra datelor privind natalitatea într-o localitate sau alta în ultimii șapte ani.

În cazul în care numărul nou-născuților va fi mai mic decât numărul minim necesar pentru funcționarea școlii, comisia va adopta decizia de a modifica statutul acestor bunuri: din proprietate publică în proprietate privată. Urmează a fi evaluate școlile, grădinițele și liceele care au fost închise cu cel puțin cinci ani în urmă.

Autoritățile menționează că lipsa unei întrețineri adecvate a respectivelor bunuri duce la degradarea acestora.

Potrivit datelor Ministerului Educației, din anul 2010 până în 2015 numărul elevilor din RM a scăzut cu 16%, iar al profesorilor — cu 21%. În acest context, statul continuă să închidă licee, gimnazii, școli primare, atât cu predare în limba română, cât și cu predare în limba rusă.

În anul curent de studii, numărul instituțiilor de învățământ de nivelul unu și doi s-a redus cu 21% față de anul precedent. Și-au încetat activitatea șase școli primare, 11 gimnazii, două licee și cinci școli pentru copii cu deficiențe mintale și fizice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0