Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creștinii prăznuiesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

© Photo : doxologia.roSfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, frescă
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, frescă - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși prăznuiesc în fiecare an, la data de 21 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Iată câți moldoveni își sărbătoresc astăzi onomastica.

CHIȘINĂU, 21 nov — Sputnik. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Naşterii Domnului, care va începe la 28 noiembrie. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserici se va citi acatistul Sfinților Arhangheli.

Распятие  - Sputnik Moldova
Calendar ortodox: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, modelul ostașului creștin

Arhanghelul Mihail se tălmăcește ca „puterea lui Dumnezeu" și este conducătorul oștilor cerești și cel dintîi din ceata Sfinților Arhangheli. El poartă sabie de foc și are misiunea de a păzi legea lui Dumnezeu. În Sf. Scriptură se amintește că el a fost cel care l-a păzit pe Daniil salvându-i viața după ce a fost aruncat în groapa cu lei și tot el a adus foc și pedeapsă peste cetățile desfrînate Sodoma și Gomora, el l-a scos viu pe Lot din Sodoma.

Arhanghelul Gavriil semnifică „bărbat-Dumnezeu" și este Arhanghelul care aduce veștile cele bune. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, în loc de sabie de foc, el poartă crin de neîntinată bucurie și a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina mare a întrupării Domnului, el fiind primul care a rostit numele Iisus. Sfântul Gavriil ocrotește pe fecioare, pe mame și îi apără pe prunci.

Potrivit datelor statistice, în Moldova sunt peste 73.000 de bărbaţi care poartă numele Mihail, peste 5.800 — Mihai, mai mult de 2.900 — Gabriel, 1.095 — Gavril, iar aproape 50 de persoane poartă prenumele Gavriil. De asemenea, 12.000 de moldovence se numesc Mihaela şi alte 5.900 — Gabriela.

Totodată, în peste două sute de localități din țară se sărbătorește hramul, sau ziua în care a fost sfințită biserica.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0