Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Radu Hatmanu, moldoveanul care s-a întors din Germania cu o comoară

Abonare
Radu Hatmanu este un moldovean tipic. El a făcut de toate în viața lui, a practicat multe, multe meserii, a inițiat un șir de afaceri. Și ca orice moldovean, a mers la muncă peste hotare, de unde a revenit acasă.

Radu Hatmanu este licențiat în filologie germană. După ce a absolvit Universitate Pedagogică "Ion Creangă", a predate germana la USM, după care și-a lut lumea în cap și a plecat la muncă în Germania. Când a intrat în Germania avea un rucsac, o pereche de blugi și un tricou. Acolo a muncit la negru, a fost și zidar, și măturător, a distribuit publicitate pe străzi, în blocuri, a făcut de toate, dar a revenit acasă cu o comoară. Care e comoara lui Hatmanu, aflați din discuția purtată cu acesta de Sergiu Praporșcic, la Centrul de presă Sputnik Moldova.

Iată câteva teze din discuția purtată cu Radu Hatmanu:

— Organele de control din Republica Moldova nu au laboratoare, tehnologii de control a calității, nu au nimic, dar au o rânză foarte mare și un mare tupeu de a cere mită mereu, mereu.

— În Republica Moldova nu poți să te ocupi nici de acțiuni de caritate, de binefacere dacă nu dai mită. Am vrut să înființăm o fundație care să se ocupe de problemele copiilor ajunși pe drumuri, ale bătrânilor rămași singuri, fără o bucată de pâine, fără o strachină de ciorbă. Ni s-a spus în față că trebuie să le dăm mită, cam vreo 10 la sută din suma vărsată anual în acțiunile de caritate ale acestei fundații.

— În țara noastră avem copii care au ajuns deja în clasa a treia, a patra, a șasea chiar și care sunt analfabeți. Nu știu să scrie și nici să citească. Nimeni nu are nevoie de ei pentru că sunt din familii sărace. Ei sunt împinși cu piciorul la periferia societății. În fiecare sat sunt copii care nu știu să citească. Dar și mai mulți sunt dintre cei cărora nu le pune nimeni măcar o farfurie de ciorbă caldă pe masă, măcar o dată pe zi.

Radu Hatmanu ne-a mai explicat ce este un tandâr sau un tandori cum i se mai spune în Europa. Precizăm că Radu Hatmanu mai este și un mare maestru al grătarului, al gătitului în aer liber. El este invitat la petrecerile corporative sau de familie ca să gătească în aer liber.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0