Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova cheamă Ucraina la dialog în problema hidrocentralei de la Dnestrovsc

© Sputnik / Rodion ProcaRâul Nistru
Râul Nistru - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul va trimite o delegație oficială, condusă de viceministrul Economiei Valeriu Triboi, pentru a discuta cu colegii ucraineni despre regimul de funcționare al Centralei hidroelectrice de la Dnestrovsk.

CHIȘINĂU, 19 nov — Sputnik. Moldova intenționează să propună Ucrainei să includă câteva puncte noi în contractul cu privire la funcționarea Centralei hidroelectrice de la Dnestrovsk.

Серджиу Унгуряну - Sputnik Moldova
Expert: Ucrainenii "fură" apa din Nistru

În special, Guvernul va insista asupra faptului că transmiterea terenurilor în arendă Ucrainei nu presupune pierderea din partea Moldovei a dreptului de folosință a resurselor acvatice, se spune în nota explicativă la decizia Guvernului cu privire la desemnarea componenței delegației.

Afară de aceasta, Chișinăul intenționează să obțină de la Ucraina obligativitatea ca, în procesul funcționării Centralei hidroelectrice de la Dnestrovsk, să fie evacuat un volum suficient de apă. În caz contrar, riscul apariției deficitului de apă în Moldova rămâne a fi destul de mare.

Anterior presa a scris că Centrala hidroelectrică ucraineană ocupă peste 17 hectare din teritoriul moldovenesc. Kievul intenționează să ia acest teren în arendă pe un termen îndelungat.

Днестр - Sputnik Moldova
Din cauza "modestiei" autorităților, debitul apei în râul Nistru este la limită

Reprezentanții celor două state au purtat negocieri până în anul 2013, după care au fost întrerupte. Moldovenii au încercat de mai multe ori să reia dialogul, însă fără nici un rezultat. Responsabili de la Ministerul Economiei promit că, în discuțiile cu ucrainenii, se va pune accentul în primul rând pe asigurarea aprovizionării Moldovei cu apă.

Totodată, Moldova propune să fie instituit un mecanism comun de control pentru a preveni degradarea resurselor acvatice ale fluviului Nistru.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0