Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Erdogan a explicat de ce este supărat pe SUA

© Sputnik / Yuri CortezPresidente turco Erdogan
Presidente turco Erdogan - Sputnik Moldova
Abonare
Erdogan afirmă că relațiile dintre Ankara și Washington s-au înrăutățit din cauza stării de insecuritate provocată de politica promovată de SUA în Siria, dar și din cauza presupusei implicări a americanilor în tentativa loviturii de stat și refuzul de a-l extrăda pe Gulen.

CHIȘINĂU, 19 nov — Sputnik. Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan a enumerat motivele pentru care relațiile dintre țara sa și SUA s-au înrăutățit, în cadrul unui interviu oferit postului american de televiziune CBS. Printre acestea el a enumerat problema refugiaților, ingerința în problemele interne ale Turciei și tentativa loviturii de stat, transmite newsru.com.

"Permiteți-mi să fiu sincer, pentru că sunt cunoscut prin modul meu de a vorbi direct. Ar fi un neadevăr dacă aș spune că nu sunt dezamăgit, pentru că sunt", citează agenția TASS declarațiile lui Erdogan.

Рабочий визит президента РФ Владимира Путина в Турцию - Sputnik Moldova
Erdogan: Turcia și Rusia ar putea rezolva multe probleme în regiune

Potrivit lui, politica Washingtonului în Siria a dus la diminuarea nivelului de securitatea în regiunea de sud a Turciei, pentru că partea americană îl împiedică să-și apere țara. Acesta a mai învinuit SUA de creșterea fluxului de refugiați — aproximativ de trei milioane — un număr de două ori mai mare decât în întreaga Europă.

"Am încercat să soluționăm aceste probleme, le-am discutat cu președintele Obama și vicepreședintele Biden. Ei nu au reușit să se prezinte dintr-o perspectivă pozitivă și să trateze serios aceste sarcini. Suntem nemulțumiți de acest lucru", a menționat șeful statului.

Erdogan a fost nemulțumit și de refuzul SUA de a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen, care la Ankara este considerat principalul organizator al tentativei loviturii de stat.

”Nu vreau să învinuiesc SUA. Însă, aceasta este poziția poporul meu. De ce mai mențineți pe teritoriul vostru această persoană? Atâta timp cât îi oferiți azil, statul și poporul turc își va menține o astfel de percepție", a conchis președintele turc.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0