Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Octavian Calmâc, mai preocupat de economia Turciei decât de cea a Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьVlad Nani
Vlad Nani - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, se comportă de parcă ar fi un funcționar turc, dar nu unul moldovean. De această părere este economistul Vlad Nani, care a comentat decizia autorităților de a deschide piața Republicii Moldova pentru produsele turcești prin încheierea unui acord de liber schimb cu această țară.
Octavian Calmâc, mai preocupat de economia Turciei decât de cea a Moldovei

La începutul lunii noiembrie a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb cu Turcia, pe care autoritățile de la Chișinău l-au prezentat cu surle și trâmbițe ca pe o panacee pentru economia țării. Economistul Vlad Nani susține însă că, dimpotrivă,  efectele acestui tratat bilateral vor fi devastatoare pentru Republica Moldova. Și anume, accesul liber al mărfurilor turcești pe piața moldovenească, fără plata taxelor vamale, pe de o parte, va diminua veniturile la bugetul de stat și, pe de altă parte, va lovi în producătorul autohton, care și așa supraviețuiește cu mare greu.

"Prin acest acord, statul moldovean arată clar că nu are de gând să protejeze piața internă. Mai rău, el îi pune pe antreprenorii locali în aceleiași condiții cu producătorii turci, care sunt puternici, cu un potențial de dezvoltare foarte mare, cărora doar piețele de desfacere le lipsesc", a spus Vlad Nani.

Amintim că chiar în ziua în care a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb cu Turcia, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat: "Am prevăzut importul de legume și fructe din Turcia fără achitarea taxelor vamale în speranță că prețul acestora va scădea pe piața internă și acestea vor fi mai accesibile pentru cumpărătorii moldoveni".

Comentând această afirmație a ministrului Economiei, Vlad Nani a spus: "Dacă nu am ști cine este domnul Calmâc, am putea spune că el este un funcționar turc, nu ministrul moldovean al Economiei. Declarația ministrului este total irațională, nu are nicio explicație. Atunci când, pe de o parte, producătorii autohtoni se mențin cu greu pe linia de plutire și statul îi subvenționează, în același timp, statul, pe de altă parte, cu o altă mână, deschide porțile importurile care îi vor distruge pe producătorii autohtoni. Inclusiv prin diminuarea prețurilor. Și lucrul acesta nici măcar nu este ascuns de autorități, ci afirmat deschis", a declarat Nani.

Expertul spune că din cauza diminuării prețurilor la produsele de import, pe rafturile magazinelor nu vor mai exista produse moldovenești. Și, mai afirmă Vlad Nani, faptul că produsele vor fi nițel mai ieftin nu constituie un avantaj pentru consumatori, deoarece produsele de import sunt mai puțin calitative, de aceea și mai ieftine.

Autor: Sergiu Praporșcic 

Fluxul de știri
0