O țară din UE nu are propria sa economie: dezvăluirile președintelui

© SputnikTimofti Riga
Timofti Riga - Sputnik Moldova
Abonare
Creșterea PIB-ului în această țară încetează de îndată ce asimilarea fondurilor europene începe să se producă cu deficiențe.

CHIȘINĂU, 17 noiembrie — Sputnik. Letonia nu are propria sa economie, a declarat pentru un ziar din această țară președintele leton, Raimonds Vējonis.

„Vedem cum atunci când trenează asimilarea fondurilor Uniunii Europene avem îndată o stopare substanțială a PIB. Asta înseamnă că, de fapt, nu avem propria noastră economie", a declarat președintele Letoniei.

El a recunoscut și faptul că în cei 25 de ani de independență Letonia nu a reușit să soluționeze un șir de chestiuni, printre care medicina și educația.

Potrivit lui Vējonis, economia țării sale se bazează mai mult pe injecții financiare din afară.

El le-a sugerat politicienilor din țara sa să manifeste mai mult curaj atunci când examinează inițiativele și adoptă decizii.

Letonia a obținut independența în anul 1991. În 2004, această țară a aderat la UE și NATO.

În 2015, potrivit statisticilor oficiale, PIB-ul Letoniei a crescut cu 2,7%. Însă șeful băncii centrale a țării a subliniat faptul că a crescut mult datoria de stat, care în ultimii zece ani s-a ridicat la 9,5 miliarde de dolari.

Eurostat arată că în acest an datoria de stat a Letoniei raportată la PIB a crescut cu 3,7 puncte procentuale, ceea ce reprezintă al doilea indicator în UE după cel al Greciei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0