Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, gata să primească creditul FMI. Parlamentul a dat undă verde

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat în fața deputaților că acest credit va veni în trei tranșe, iar prima tranșă din împrumutul FMI pentru Moldova va fi transferată până la finele acestui an.

CHIȘINĂU, 17 nov — Sputnik. Parlamentul a aprobat, joi, în ansamblu cu 52 de voturi proiectul de lege cu privire la atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional (FMI).

Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat, la 7 noiembrie, un acord pe trei ani cu Republica Moldova, care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat în fața deputaților că acest credit va veni în trei tranșe, iar prima tranșă din împrumutul FMI pentru Moldova va fi transferată la finele acestui an.

”Prima tranşă care va veni în Moldova până la finele luni decembrie este de 24,1 milioane de dolari”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Armașu, banii din creditul FMI vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetar, care este de 4,2 miliarde de lei. De asemenea, o parte din împrumutul FMI va fi utilizat pentru stingerea creditului luat de la Banca Mondială și Guvernul României.

Доллары США - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum şi când va întoarce Moldova împrumutul ce va fi acordat de FMI

Ministrul Finanțelor le-a mai comunicat deputaților că, în anii 2017-2018, FMI va vira în contul Republicii Moldova câte 26,2 milioane de dolari.

Toate plăţile întru deservirea împrumutului acordat de FMI vor fi suportate de bugetul de stat. Dobânda aplicată pentru împrumutul dat va fi egală cu rata de bază la DST (Drepturile speciale de tragere, moneda virtuală a FMI concepută ca înlocuitor al standardului aurului).

De asemenea, se va aplica un comision de angajament egal cu 0,15% anual şi taxa de deservire egală cu 0,5% anual. În cazul în care Moldova se conformează planului de debursări, comisionul de angajament se va returna.

Maturitatea împrumutului este de 10 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0