Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministrul Sănătății: antibioticele, doar cu rețetă de la medic

© Sputnik MoldovaRuxanda GLAVAN
Ruxanda GLAVAN - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a făcut un apel către toți cetățenii, lucrătorii medicali și responsabilii din sectorul agrar să utilizeze antibioticele cu prudență sporită și să ia măsuri urgente pentru a combate fenomenul rezistenței la antibiotice.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a atenționat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, asupra pericolului consumului excesiv de antibiotice care a devenit o adevărată problemă de sănătate publică în Republica Moldova.

Молочный комбинат в Омске - Sputnik Moldova
Există sau nu antibiotice în laptele moldovenesc

”Constatăm cu regret că fenomenul de rezistență la antibiotice a devenit o problemă globală de sănătate publică și are o creștere rapidă în fiecare țară, inclusiv în Republica Moldova, care implică costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate. Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile se adaptează și devin rezistente la antibioticele care sunt prescrise de medici sau care sunt consumate haotic”, a declarat Glavan.

Potrivit ministrului, una din cauzele folosirii în exces a antibioticelor este faptul că se atestă o prescriere excesivă a acestor medicamente de către lucrătorii medicali.

”Rezistența la antibiotice este cauzată de mai multe motive, însă în primul rând atestăm o prescriere excesivă a antibioticelor din partea lucrătorilor medicali. Totodată se utilizează excesiv antibiotice în piscicultură și în zootehnie”, a declarat Glavan.

Potrivit ministrului Sănătății, farmaciile vor fi monitorizate ca să nu mai admită eliberarea antibioticelor în lipsa unei rețete prescrise de medic.

Totodată, a fost făcut un apel către toți cetățenii, lucrătorii medicali și responsabilii din sectorul agrar să utilizeze antibioticele cu prudență sporită și să ia măsuri urgente pentru a combate fenomenul de rezistență la antibiotice.

În conformitate cu datele statistice oficiale, în lume se înregistrează anual circa 440.000 de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente, responsabile pentru 15.000 de decese.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0