Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituțională va avea o nouă componență numerică și un mandat de 9 ani

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Judecătorii Curții Constituționale vor putea avea un mandat de nouă ani, fără drept de reînnoire, în loc de un mandat de şase ani cum este în prezent.

CHIŞINĂU, 16 noi – Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat în seara de miercuri un proiect de lege privind modificarea Constituției Republicii Moldova ce vizează activitatea Curții Constituționale. Documentul a fost elaborat și prezentat de Ministerul Justiției.

Potrivit proiectului, judecătorii Curții Constituționale vor putea avea un mandat de nouă ani, fără drept de reînnoire, în loc de un mandat de şase ani cum este în prezent.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituţională: precizare importantă despre validarea alegerilor

Documentul prevede şi modificarea componenței Curţii, care va avea şapte judecători, cu unul mai mult decât acum.

De asemenea, se schimbă modalitatea de numire a acestora: doi dintre ei vor fi numiți de Parlament, alții doi de către Guvern, încă doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar cel de-al șaptelea — de către Președintele Republicii Moldova.

”Mărirea numărului de judecători în cadrul Curții Constituționale își propune să evite blocajele la enunțarea unei decizii”, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

O altă modificare vizează lărgirea ariei instanțelor ce au dreptul să se adreseze Curţii Constutuţionale pentru a rezolva cazuri excepționale de neconstituționalitate a actelor juridice. În prezent, aceasta este prerogativa Curţii Supreme de Justiţie. Conform proiectului, se propune ca acest drept să-l obțină toate instanțele judecătorești.

Amendamentele respective urmează să fie examinate și votate în Parlament.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0