Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vaccinul ”Gardasil” - acum și în Moldova

© Sputnik / Паже / Accesați arhiva multimediaМедицинская сестра готовится сделать укол
Медицинская сестра готовится сделать укол - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu anul viitor, aproximativ 15 mii de fetițe cu vârsta de 10 ani ar putea fi vaccinate împotriva virusului papiloma uman (HPV) responsabil de provocarea cancerului de col uterin.

CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat în cadrul unui interviu oferit portalului medicina.md despre faptul că, începând cu luna noiembrie, în Moldova ar putea fi introdus un nou vaccin obligatoriu în calendarul de imunizări destinat fetițelor cu vârsta de la 10 ani.

Pentru mamele tinere: calendarul vaccinărilor în Moldova - Sputnik Moldova
Mituri şi realitate: ce trebuie să ştim despre vaccinuri

Potrivit sursei, Alianța globală pentru vaccinuri și imunizare (GAVI) a propus Ministerului Sănătății vaccinuri obligatorii împotriva virusului papiloma uman (HPV), (GARDASIL — n. r.), iar Ministerul a înaintat în octombrie o cerere către Secretariatul Alianței.

”Decizia finală va fi luată de către Comitetul GAVI, în noiembrie. Dacă ei vor lua o decizie pozitivă, atunci țara va beneficia gratuit de vaccin împotriva virusului papiloma uman (HPV). Aproximativ 15.000 de fetițe, cu vârsta de 10 ani, vor fi vaccinate gratuit pe parcursul anilor 2017-2018”, a declarat Glavan.

Potrivit ministrului, dacă Republica Moldova va decide să continue imunizarea până în anul 2025, vaccinurile vor putea fi procurate la un preț promoțional de 4,6 dolari.

”Prețul actual al acestui vaccin pe piață, pentru procurări în cantități mari, este de aproape 15 dolari per doză. Dacă țara va decide să continue imunizările în acest sens și pe parcursul anilor 2019-2025, atunci vom cumpăra acest vaccin la prețul GAVI de 4,60 dolari, prin intermediul UNICEF”, a mai declarat ministrul.

Cursul de vaccinare constă în administrarea a două doze de vaccin la un interval de 6 luni, care ar proteja de infectarea cu Papiloma virusului uman responsabil de provocarea cancerului de col uterin.

Vaccinul dat este prezent deja în 67 de țări și 28 de state din regiunea Europeană a OMS.

Fluxul de știri
0