Americanii nu sunt mulțumiți de sistemul alegerilor prezidențiale

© REUTERS / Aaron JosefczykA voters casts his ballot during the U.S. presidential election in Medina, Ohio, U.S. November 8, 2016.
A voters casts his ballot during the U.S. presidential election in Medina, Ohio, U.S. November 8, 2016. - Sputnik Moldova
Abonare
Sondajul realizat în SUA cu privire la sistemul electoral a demonstrat că americanii doresc schimbări în acest domeniu.

CHIȘINĂU, 10 nov — Sputnik. Conform rezultatelor sondajului Sputnik.Mnenia, majoritatea americanilor (60%) doresc să fie schimbat sistemul electoral în SUA.

Totodată, aproximativ jumătate din americani (45%) consideră că este necesară trecerea pe deplin la sistemul „o persoană — un vot". Sondajul a fost realizat de către compania de investigații TNS UK la comanda Agenției de Presă și Radio Sputnik.

La întrebarea „Sunteți de acord cu actualul sistem electoral din SUA?", 15% din americani au răspuns că doresc trecerea la un nou algoritm de vot care să includă principiile sistemului actual  și cele ale sistemului „o persoană — un vot". Doar 22% din locuitorii SUA consideră că sistemul trebuie să rămână neschimbat, 16% au răspuns „nu știu", iar 2% au propus alte variante.

Președintele SUA este ales de către un Colegiu constituit din 538 de electori. Numărul electorilor din partea fiecărui stat este egal cu numărul senatorilor și deputaților în Camera reprezentanților din Congresul SUA care urmează a fi aleși din partea fiecărui stat. În acest număr intră de asemenea trei electori din partea circumscripției Columbia. Pentru a câștiga alegerile, candidatul la președinție trebuie să întrunească 270 de voturi ale electorilor.

Doresc oare cetățenii SUA modificarea actualului sistem electoral?
Doresc oare cetățenii SUA modificarea actualului sistem electoral? - Sputnik Moldova
Doresc oare cetățenii SUA modificarea actualului sistem electoral?

Sondajul a fost realizat în SUA la comanda Agenției de Presă și Radio Sputnik de către compania TNS UK în perioada 3 — 7 noiembrie 2016, cu participarea a 1012 respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. Marja de eroare este de +/-3,1%, cu probabilitatea încrederii de 95%.

Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia)

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Partener al proiectului sunt cunoscutele companii de investigații „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii franceze care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA privind cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenție de Presă și Radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site în peste 30 de limbi, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază 24 de ore din 24 de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0