Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premierul promite să facă publice aspectele confidențiale ale acordului cu FMI

© REUTERS / YURI GRIPASМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
FMI a încheiat un nou program de finanțare cu Republica Moldova pentru următorii trei ani. Premierul a promis să comunice detalii despre programul, astfel încât cetățenii sa fie informaţi cât mai corect.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional a aprobat luni programul de finanțare cu Republica Moldova pentru o perioadă de trei ani. Astfel, prin intermediul mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF) Republica Moldova va avea acces la suma de 178,7 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 75 la sută din cota RM la FMI.

Spicherul Adrian Candu, se arată optimist și declară că Moldova se îndreaptă spre o perioadă de stabilitate economică.

”Fondul Monetar Internațional, la ședința Consiliului de Directori, a aprobat, cu vot unanim, programul cu Moldova pentru o perioadă de 3 ani. Am ieșit din criză. Ne îndreptăm spre o perioadă de stabilitate economică, după cea politică, spre un cadru propice pentru a dezvolta țara și a crește bunăstarea oamenilor. De acum înainte trebuie să asigurăm o creștere economică pentru zeci de ani, renunțând la practica supraviețuirii de la un an la altul, a scris Candu pe o rețea de socializare.

Acest nou program cu Fondul Monetar Internațional își propune ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. Programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb.

Anterior, Preşedintele Parlamentului a precizat că FMI i-a impus Moldovei 16 condiţii în domeniul financiar, fiscal-bugetar, domeniul energetic şi cel bancar. Potrivit lui Candu toate cele 16 condiții au fost confidenţiale.

Premierul Pavel Filip a salutat semnarea Acordului și a declarat că în următoarele zilele vor fi anunțate „liniile principale pe care se bazează programul cu FMI, astfel încât cetățenii sa fie informați cât mai corect".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0