De ce este considerată cafeaua ,,invenţia amară a Satanei''

© Sputnik / Родион ПРОКАКофе
Кофе - Sputnik Moldova
Abonare
Deşi este unul dintre produsele cele mai comercializate din lume, cafeaua a fost interzisă în trecut şi blamată de religie.

CHIŞINĂU, 6 nov — Sputnik. Pe cât de populară, pe atât de controversată, cafeaua a avut de-a lungul timpului perioade în care a fost interzisă, fiind considerată băutura diavolului şi a… prostituatelor. Scrie descopera.ro.

Potrivit unei legende, proprietăţile energizante ale cafelei au fost descoperite de un crescător de capre după ce a văzut cum caprele sale devin agitate după ce consumau nişte,,boabe'' dintr-un pom. Crescătorul Kaldi i-a spus stareţului de la mânăstirea din localitate despre întâmplare, iar stareţului i-a venit ideea de a usca boabele şi de a le pune în apă fiartă, pentru a crea o băutură.

Молодая пара - Sputnik Moldova
Studiu: americanii ar renunța la sex, cafea și vin pentru asta...

Stareţul a observat că el şi călugării pot sta treji ore întregi, lucru benefic pentru ei deoarece se dedicau orelor îndelungate de rugăciuni.

Există şi alte poveşti care se referă la descoperirea boabelor de cafea. Însă aceasta, la fel ca şi alcoolul, a fost mult timp un produs interzis. fiind blamat În anul 1511, cafeaua a fost interzisă în timpul întâlnirilor dintre studenţii şi savanţii de la Mecca de către guvernatorul provinciei Mecca, Khair Beg, care considera că băutura va porni discuţii între bărbaţii ce ar putea critica sistemul de guvernare de la vremea respectivă.

În Europa, cafeaua a apărut prima dată în Veneţia producând şi aici suspiciuni şi prejudecăţi religioase. Catolicii o considerau,,invenţia amară a Satanei,'' fiind utilizată ca un substituent al vinului în timpul împărtăşaniei.

Papa Clement al VII-lea a intervenit în această dispută şi a declarat că,,băutura diavolului este atât de delicioasă încât am putea să-l păcălim pe diavol să se boteze în ea''. De atunci, cafeaua a fost numită băutura diavolului.

În secolul al XVII-lea cafeaua era considerată un fel de „viagra", iar orice femeie care nu era prostituată nu avea voie să intre în cafenele. În cadrul Petiţiei Femeilor Împotriva Cafelei, nevestele care erau obligate să stea acasă şi să-şi bea ceaşca cu ceai s-au plâns că bărbaţii sunt continuu absenţi din gospodărie, neglijându-şi familia.

Cafea de clasă Premium
Cafea de clasă Premium - Sputnik Moldova
Cafea de clasă Premium

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0