„Surpriză” de la Fukushima pentru șoferi: automobile radioactive

© Sputnik / Акылбек Батырбеков , Федотова СветланаРадиоактивные машины из Японии в Бишкеке
Радиоактивные машины из Японии в Бишкеке - Sputnik Moldova
Abonare
Redacția Sputnik s-a interesat cine are grijă de automobilele contaminate cu substanţe radioactive și ce se va întâmpla cu acestea pe viitor.

CHIȘINĂU, 3 nov — Sputnik. În sectorul „Alamedin-1", pe teritoriul punctului vamal feroviar „Severnaia", se află 183 de automobile cu un nivel radioactiv ridicat. Norma medie de radiație constituie 0,20 microsievert pe oră (mSv/h), transmite Sputnik Kârgâzstan.

Potrivit directorului adjunct al Întreprinderii de Stat a infrastructurii vamale, există un proiect de hotărâre privind dezactivarea mașinilor. Proiectul urmează a fi aprobat de Guvern.

„După dezactivare, mașinile vor putea fi utilizate, dacă nivelul radiației va fi mai mic de 0,20 microsievert pe oră", a spus Kojokulov.

Teritoriul pe care se află automobilele este supravegheat zi și noapte de trei persoane pentru ca acest transport periculos să nu părăsească zona controlului vamal.

Proiectul privind dezactivarea mașinilor radioactive din Japonia a fost elaborat de Agenția de Stat pentru Protecția Mediului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0