Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

România se pregătește de un nou cutremur

© Photo : news.roExercițiul ”Seism 2016”
Exercițiul ”Seism 2016” - Sputnik Moldova
Abonare
Experții vorbesc tot mai des despre probabilitatea unui cutremur devastator în România, luând în calcul statisticile privind periodicitatea producerii unor astfel de seisme.

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. La Iași și București s-a desfășurat marţi un amplu exercițiu de simulare a unui cutremur devastator în zona Vrancea. Toți angajații structurilor implicate au fost chemați la serviciu, chiar dacă se aflau în timpul liber.

„Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2016“, în această dimineață (n.r. — ieri-dimineață la ora 8), în zona Vrancea s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, și care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul de intervenție care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din alte județe care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași. Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost mobilizate efective ale Poliției, Jandarmeriei și inspectoratului General de Aviație“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Seismologii prognozează un cutremur puternic în Moldova. Vezi când se va produce

Exercițiul a urmărit să verifice capacitatea de reacție și intervenție a structurilor de stat, timpul în care pot fi mobilizate, dar și procedurile de coordonare și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe. Astfel, angajați ISU din județele Botoșani și Bihor, au fost trimiși spre Iași.

Potrivit news.ro, secretarul de stat al MAI, Raed Arafat, a declarat că în exercițiul „Seism 2016”, s-a luat în calcul că în Bucureşti ar fi decedat 1.500 de persoane, 3.910 oameni ar fi fost răniţi şi 2.600 ar fi rămas fără adăpost, iar în Iași, ar fi fost 875 de morți 2.200 de râniți și 750 sinistrați. De asemenea, el a vorbit despre deficiențele în gestionarea voluntarilor, bunurilor pentru cazarea sinistraților și a ajutoarelor care ar putea să vină dar şi despre întârzierea unor echipaje.

© Photoexercițiul ”Seism 2016”, România
exercițiul ”Seism 2016”, România - Sputnik Moldova
exercițiul ”Seism 2016”, România

„O problemă care se ridică este gestionarea voluntarilor. Nevoia de organizare a acestora pentru că, într-o astfel de situație nu numai instituțiile statului intervin. Vin foarte mulți voluntari care să intervină şi acești voluntari au nevoie de gestionare, dirijare în zonele în care este nevoie şi alocare, bineînțeles, de sarcini”, a declarat Raed Arafat după finalizarea exercițiului.

Ulterior, Departamentul pentru Situații de Urgenţă a introdus o nouă etapă în exercițiul de simulare a unui dezastru de proporţii în Bucureşti şi în Iaşi, în care s-a luat în calcul o eventuală replică cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter în urma căreia au fost distruse mai multe clădiri din centrul Bucureștiului și în cartierele Pantelimon şi Pajur soldate cu deteriorarea a 15 imobile de locuit.

Din primele date, potrivit scenariului, ar fi 800 de răniţi, 300 de persoane sinistrate şi posibil ar fi decedat mai multe persoane.

Сейсмограф. Землетрясение - Sputnik Moldova
Cutremur în România, resimţit şi în Moldova

Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vieților omeneşti în paralel cu evaluarea zonelor grav afectate, arată reprezentanţii MAI.

Precizăm că un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs luni, la ora 13.49, în județul Vrancea, România. Acesta a fost înregistrat la o adâncime de 89.7 km și a fost resimțit și în capitala Republicii Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0