Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: consumului de droguri creşte alarmant şi are tendinţe de "întinerire"

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediaМолодые люди танцуют на дискотеке в одном из ночных клубов.
Молодые люди танцуют на дискотеке в одном из ночных клубов. - Sputnik Moldova
Abonare
Consumul de droguri ia amploare și afectează în special tânăra generație. La moment, în Moldova există aproximativ 120 de mii de consumatori de droguri. Secretarul general al ”CIPIDA”, Mircea Grecu, a explicat de ce se întâmplă acest lucru.

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. În dimineața zilei de miercuri, serviciile speciale au anunțat despre un nou caz de reținere a unei grupări criminale specializată în comercializarea drogurilor.

SIS СИБ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Trei cetăţeni străini, reţinuţi în Moldova pentru trafic de droguri

Solicitat de Sputnik Moldova, secretarul general al Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), Mircea Grecu, a declarat că fenomenul consumului de droguri este în ascensiune, în pofida măsurilor întreprinse de autorități.

”Acest fenomen se află în ascensiune din cauza corupției, indiferenţei și incompetenţei în rândul reprezentanților instituțiilor de stat”, a declarat Grecu.

Potrivit lui, deși autoritățile întreprind anumite măsuri de prevenire și combatere a consumului și traficului ilicit de droguri, totuși, chiar și după înființarea Comisiei Naționale Antidrog, numărul persoanelor consumatoare și dependente de droguri este în continuă creștere.

Totodată, se atestă și o scădere a vârstei de debut a consumului de droguri, de la 18-22 ani în anul 2012 la 15-19 ani în anul 2015, numărul minorilor consumatori/dependenți fiind aproape dublu.

”În luna martie 2015, Centrul a realizat un studiu în trei licee din municipiul Chişinău în rândul elevilor din clasa a X-a (15-16 ani). După prelucrarea datelor s-a constatat că 18 la sută dintre elevi au consumat droguri ilegale cel puţin o dată în viaţa. De asemenea, liceenii declară că le este relativ uşor să facă rost de produse stupefiante”, a declarat Grecu.

Задержание - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Reţineri la Chişinău: mai mulţi funcţionari - traficanţi de droguri

Lipsa de modele comportamentale și valori morale, în viziunea directorului Centrului, constituie una din principalele cauzele care afectează generația în creștere.

”Este inutil să-i explici unui adolescent de 12-16 ani despre consecinţele consumului de droguri, dacă acestuia îi lipsesc cu desăvârşire anumite modele comportamentale şi valori morale. Iar pentru reducerea numărului de cazuri noi de consumatori este nevoie, în primul rând, să informăm copii despre acest fenomen încă din grădiniţă, iar mai apoi la şcoală. Ei trebuie să ştie cât de gravă este intrarea pe acest drum fără întoarcere care te nenoroceşte pentru toată viaţa. Iar pentru a bloca aceste fenomene, autoritățile trebuie să promoveze modele alternative de comportament sănătos, precum este sportul, muzica, ș.a.”, a declarant Secretarul general al CIPIDA.

El a precizat că nu există nici un studiu serios care ar veni cu date exacte despre numărul real al consumatorilor de droguri din țara noastră. Potrivit estimărilor CIPIDA, în Republica Moldova există aproximativ 120.000 de consumatori de droguri ilegale, dintre care circa 35.000 sunt dependenți. Numărul deceselor asociate consumului de droguri este estimat la 300 de persoane anual.

Fluxul de știri
0