Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima lună de toamnă va aduce în Moldova temperaturi de 19 grade cu plus

© RIA Novosti / Larisa SayenkoВ Нью-Йорк после снегопада пришло бабье лето
В Нью-Йорк после снегопада пришло бабье лето - Sputnik Moldova
Abonare
Cea mai mare temperatură a aerului în lunile de toamnă a fost înregistrată la 2 septembrie 2015 – plus 38,6 grade Celsius.

CHIŞINĂU, 2 noi – Sputnik. Vremea din această săptămână ne va bucura cu temperaturi de primăvară. Ultima lună de toamnă a început cu temperaturi de peste 10 grade Celsius, iar la finele primei decade a lunii noiembrie se aşteaptă plus 19 grade Celsius.

Potrivit statisticii prezentată de Serviciul de Stat Hidrometeorologic de Stat, cea mai mare temperatură a aerului toamna a fost înregistrată la 2 septembrie 2015. În această zi, temperatura maximă a atins pe teritoriul ţării plus 38,6 grade Celsius.

Miercuri, mercurul din termometre va oscila ziua între 10 şi 12 grade. Joi se vor înregistra aceleaşi temperaturi. În nordul ţării maxime de 10 grade, în centru – 11 grade şi tot 11 grade la sudul republicii.

Vineri mercurul din termometre va coborî ziua cu un grad, iar sâmbătă vremea va fi similară cu cea de miercuri şi joi.

Din ziua de duminică, vremea se va încălzi simţitor: 13 grade în nordul republicii, 14 – centru şi 15 în sudul ţării. Luni ziua vom avea temperaturi de la 16 la 18 grade, iar marţi mercurul din termometre va oscila între 17 şi 19 grade Celsius.

Пляжный зонт и солнце - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La finele săptămânii în Moldova vor fi temperaturi de primăvară

Pentru comparaţie, în decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai rece ca de obicei şi cu precipitaţii.

Temperatura medie zilnică a aerului a fost mai joasă faţă de valorile normei cu 1,0-2,5 Celsius şi a constituit  plus 5  - plus 6,5 grade, ceea ce se semnalează în medie o dată în 3-5 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la la plus 15 grade la Bălţata, Chişinău şi Tiraspol. Temperatura minimă a aerului a scăzut până la minus 3 grade Celsius la Tiraspol.

Izolat, în raioanele din nordul ţării, pe 27 octombrie, s-a semnalat înveliş de zăpadă, înălţimea lui pe platformele meteorologice nu a depăşit un centimetru.

Potrivit meteorologilor, regimul termic scăzut semnalat în decursul săptămânii trecute a reţinut ritmul creşterii şi dezvoltării culturilor de toamnă.

La grâul de toamnă au continuat fazele încolţirea seminţelor şi răsărirea, izolat – apariţia frunzei a treia. Unele gospodării ale ţării au continuat efectuarea semănatului culturilor de toamnă.

La culturile pomicole şi viţa de vie s-a semnalat căderea frunzelor în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0