Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Arheologii au anunțat că mormântul lui Hristos s-a păstrat intact

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaCuvuclia Mormântului Mântuitorului din catedrala Învierii de la Ierusalim
Cuvuclia Mormântului Mântuitorului din catedrala Învierii de la Ierusalim - Sputnik Moldova
Abonare
Cercetătorii care se ocupă de studierea mormântului lui Iisus Hristos au declarat că părțile acestuia, care se păstrează în Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, nu sunt deteriorate.

CHIȘINĂU, 1 noiembrie — Sputnik. „Nu putem afirma sută la sută, dar aceasta este o probă vizuală a faptului că locul în care a fost găsit mormântul nu a suferit schimbări odată cu trecerea timpului", a declarat arheologul Fredrik Hiebert, subliniind și faptul că istoricii și arheologii au fost preocupați până la descoperirea mormântului de starea acestuia.

Fața lui Iisus Hristos pe o frescă bisericească - Sputnik Moldova
(VIDEO) Arheologii au deschis mormântul lui Iisus Hristos

Anterior, National Geographic a anunțat că arheologii, pentru prima dată în ultimii 500 de ani, au ridicat placa de marmură de pe locul unde a fost înmormântat Iisus Hristos pentru a afla cum a arăta inițial mormântul. Sub placa pusă peste mormânt în anul 1555, cercetătorii au găsit mai multe elemente din piatră.

Savanții speră să afle, între altele, de ce Elena, mama imperatorului roman Constantin, a considerat că anume acesta a fost mormântul în care a fost pus trupul lui Hristos.

Cercetătorii au descoperit un pat funerar care s-a păstrat practic în starea sa inițială. Acesta se afla sub straturi mai noi. Patul funerar este sculptat în piatră de stâncă. Acesta a fost acoperit cu pietre și cu două plăci din marmură, ultima dintre ele fiind pusă, după cum presupun specialiștii, în anul 1555.

Arheologii implicați în cercetarea mormântului au ridicat mai întâi prima placă din marmură, sub care au observat inițial doar un strat de pietre. După aproximativ 60 de ore, arheologii au ajuns la cea de a doua placă, pe care era sculptată o cruce. În noaptea de 28 octombrie 2016, cu doar câteva ore înainte de momentul în care mormântul deja urma să fie închis, a fost descoperit patul funerar din stâncă. Practic, acesta nu era deteriorat.

După ce savanții au adunat o cantitate imounătoare de materiale ce vor fi utilizate pentru cercetări, placa de marmură a fost pusă la loc, acoperind astfel patul funerar „probabil pentru secole sau chiar milenii", scrie revista National Geographic.

Potrivit Evangheliei, după ce a fost coborât de pe cruce, trupul lui Iisus Hristos a fost pus într-un mormânt nou săpat în stâncă. După trei zile a avut loc învierea Mântuitorului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0