Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să deosebim răceală sau sinuzită

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaЭпидемия гриппа.
Эпидемия гриппа. - Sputnik Moldova
Abonare
Răceala este o infecţie virală respiratorie, care poate fi cauzată de peste 100 de virusuri, diferite de cel al gripei, iar sinuzita reprezintă o complicaţie a răcelii.

CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Suntem în plin sezon al virozelor, iar simptomele neplăcute nu contenesc să ne atace din toate direcţiile. Fie că vorbim de nas înfundat, dureri de cap ori febră, de multe ori nu ştim să facem diferenţa  între o simplă răceală şi o infecţie a sinusurilor, deoarece ambele se manifestă asemănător, dar pe durate diferite, potrivit csid.ro.

Răceala este o infecţie virală respiratorie, care poate fi cauzată de peste 100 de virusuri, diferite de cel al gripei. Transmiterea răcelii se produce, în principal, prin răspândirea directă a virusului ca urmare a contactului cu obiectele infectate şi apoi prin atingerea cu mâna a propriilor mucomembrane, precum şi prin răspândirea picăturilor produse prin tuse sau strănut.

Pe de altă parte, sinuzita reprezintă o complicaţie a răcelii, apărută ca urmare a pătrunderii aerului poluat, a mucusului şi a bacteriilor în sinusurile deja inflamate.

Император Японии Акихито - Sputnik Moldova
Fără a ține cont de ierarhii: gripa nu-i cruță nici pe regi

Principala diferenţă dintre răceală şi sinuzită constă în perioada pe care se manifestă simptomele. Majoritatea oamenilor scapă de răceală în 5-10 zile, însă, în cazul sinuzitei, simptomele pot persista patru săptămâni sau chiar 3 luni – sinuzită cronică.

Simptome răceală versus simptome sinuzită

Manifestările celor două afecţiuni sunt similare, motiv pentru care nu întotdeauna tratamentul administrat acasă este cel potrivit.

Infecţia sinusurilor este uşor de confundat cu răceala, mai ales în cazul copiilor. Copiii mici manifestă simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi nas înfundat, secreţii nazale galben-verzui şi febră moderată. De asemenea, copiii şi adolescenţii ar putea prezenta:

Tuse care nu se ameliorează

Respiraţie urât mirositoare

Dureri de dinţi

Dureri de urechi

Dureri la nivelul feţei

Dureri de cap

Ochi umflaţi

Dacă simptomele persistă mai mult de câteva săptămâni, e foarte important să te adresezi medicului pediatru. Lăsată netratată, sinuzita se poate croniciza, iar simptomele se pot agrava. Consultă un medic ORL-ist în astfel de situaţii, pentru a beneficia de cel mai potrivit tratament.

Opţiuni de tratament pentru sinuzită

De multe ori, sinuzita se poate vindeca de la sine, însă tratamentul este necesar, astfel încât recuperarea să nu fie o corvoadă. Prin urmare, este indicat să urmezi tratamentul recomandat de medic, pentru ca simptomele să fie resimţite mai puţin.

Pentru a evita agravarea sinuzitei, dar şi pentru a o preveni, evită să stai în apropierea unei persoane infectate, spală-te pe mâini cât mai des şi nu-ţi duce mâna nespălată la ochi, nas sau gură.

Când să te prezinţi la medic

Fie că eşti răcit sau ai sinuzită, mergi la medic dacă apar următoarele simptome: tuse care persistă, febră peste 39 de grade Celsius, iritaţii ale pielii, respiraţie şuierătoare sau scurtarea respiraţiei, însoţită de senzaţia de lipsă de aer, vomă.

Fluxul de știri
0