CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Suntem în plin sezon al virozelor, iar simptomele neplăcute nu contenesc să ne atace din toate direcţiile. Fie că vorbim de nas înfundat, dureri de cap ori febră, de multe ori nu ştim să facem diferenţa între o simplă răceală şi o infecţie a sinusurilor, deoarece ambele se manifestă asemănător, dar pe durate diferite, potrivit csid.ro.
Răceala este o infecţie virală respiratorie, care poate fi cauzată de peste 100 de virusuri, diferite de cel al gripei. Transmiterea răcelii se produce, în principal, prin răspândirea directă a virusului ca urmare a contactului cu obiectele infectate şi apoi prin atingerea cu mâna a propriilor mucomembrane, precum şi prin răspândirea picăturilor produse prin tuse sau strănut.
Pe de altă parte, sinuzita reprezintă o complicaţie a răcelii, apărută ca urmare a pătrunderii aerului poluat, a mucusului şi a bacteriilor în sinusurile deja inflamate.
Principala diferenţă dintre răceală şi sinuzită constă în perioada pe care se manifestă simptomele. Majoritatea oamenilor scapă de răceală în 5-10 zile, însă, în cazul sinuzitei, simptomele pot persista patru săptămâni sau chiar 3 luni – sinuzită cronică.
Simptome răceală versus simptome sinuzită
Manifestările celor două afecţiuni sunt similare, motiv pentru care nu întotdeauna tratamentul administrat acasă este cel potrivit.
Infecţia sinusurilor este uşor de confundat cu răceala, mai ales în cazul copiilor. Copiii mici manifestă simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi nas înfundat, secreţii nazale galben-verzui şi febră moderată. De asemenea, copiii şi adolescenţii ar putea prezenta:
Tuse care nu se ameliorează
Respiraţie urât mirositoare
Dureri de dinţi
Dureri de urechi
Dureri la nivelul feţei
Dureri de cap
Ochi umflaţi
Dacă simptomele persistă mai mult de câteva săptămâni, e foarte important să te adresezi medicului pediatru. Lăsată netratată, sinuzita se poate croniciza, iar simptomele se pot agrava. Consultă un medic ORL-ist în astfel de situaţii, pentru a beneficia de cel mai potrivit tratament.
Opţiuni de tratament pentru sinuzită
De multe ori, sinuzita se poate vindeca de la sine, însă tratamentul este necesar, astfel încât recuperarea să nu fie o corvoadă. Prin urmare, este indicat să urmezi tratamentul recomandat de medic, pentru ca simptomele să fie resimţite mai puţin.
Pentru a evita agravarea sinuzitei, dar şi pentru a o preveni, evită să stai în apropierea unei persoane infectate, spală-te pe mâini cât mai des şi nu-ţi duce mâna nespălată la ochi, nas sau gură.
Când să te prezinţi la medic
Fie că eşti răcit sau ai sinuzită, mergi la medic dacă apar următoarele simptome: tuse care persistă, febră peste 39 de grade Celsius, iritaţii ale pielii, respiraţie şuierătoare sau scurtarea respiraţiei, însoţită de senzaţia de lipsă de aer, vomă.