Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Transfăgărășan: drumul care străbate Munții Carpați din România

Abonare
Transfăgărășanul este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș.

Porțiunea de la barajul Vidraru până la Cârțișoara traversează un teren montan la altitudini mari și a fost construită în perioada 1970–1974, pe o lungime de aproximativ 91 km.

Până la construirea barajului și lacului de acumulare Vidraru, în 1965, de-a lungul căruia DN7C se desfășoară pe aproape 20 km, a existat un drum de pământ și o linie de mocăniță ce lega comuna Căpățâneni de vechiul sat Cumpăna, astăzi acoperit de ape, în apropierea căruia s-a construit actuala cabană Cumpăna.

Corespondentul Sputnik Moldova a vizitat această zonă frumoasă din țara vecină, un drum care străbate Munții Făgăraș, cea mai înaltă grupă montană din România.



© Sputnik / Rodion ProcaTransfăgărășan este un drum asfaltat, ajungând în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2042 metri.
Transfăgărășan - Sputnik Moldova
1/17
Transfăgărășan este un drum asfaltat, ajungând în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2042 metri.
© Sputnik / Rodion ProcaDrumul trece prin apropierea cascadei Bâlea, o cascadă în trepte de aproximativ 68 metri, cea mai mare de acest fel în România.
Cascada Bâlea - Sputnik Moldova
2/17
Drumul trece prin apropierea cascadei Bâlea, o cascadă în trepte de aproximativ 68 metri, cea mai mare de acest fel în România.
© Sputnik / Rodion ProcaTransfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina din Munții Parâng, care urcă până la 2145 metri.
Transfăgărășan - Sputnik Moldova
3/17
Transfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina din Munții Parâng, care urcă până la 2145 metri.
© Sputnik / Rodion ProcaDrumul pornește din șoseaua națională DN7, în comuna Bascov de lângă Pitești și urcă valea râului Argeș, trecând prin orașul Curtea de Argeș.
Transfăgărășan - Sputnik Moldova
4/17
Drumul pornește din șoseaua națională DN7, în comuna Bascov de lângă Pitești și urcă valea râului Argeș, trecând prin orașul Curtea de Argeș.
© Sputnik / Rodion ProcaDrumul trece prin fața hidrocentralei Vidraru, amplasată subteran în masivul Cetățuia.
Transfăgărășan - Sputnik Moldova
5/17
Drumul trece prin fața hidrocentralei Vidraru, amplasată subteran în masivul Cetățuia.
© Sputnik / Rodion ProcaDrumul urcă pe serpentine și viaducte, trecând prin trei tunele mai scurte, și ajunge pe Barajul Vidraru, care, cu ai lui 307 metri, leagă Munții Pleașa și Vidraru.
Transfăgărășan - Sputnik Moldova
6/17
Drumul urcă pe serpentine și viaducte, trecând prin trei tunele mai scurte, și ajunge pe Barajul Vidraru, care, cu ai lui 307 metri, leagă Munții Pleașa și Vidraru.
© Sputnik / Rodion ProcaÎn partea nordică a drumului, Transfăgărășanul trece prin rezervația naturală Golul Alpin al Munților Făgăraș între Podragu - Suru și Valea Bâlii, pe lângă lacul glaciar Bâlea, după care urmează o coborâre abruptă în serpentine.
Transfăgărășan - Sputnik Moldova
7/17
În partea nordică a drumului, Transfăgărășanul trece prin rezervația naturală Golul Alpin al Munților Făgăraș între Podragu - Suru și Valea Bâlii, pe lângă lacul glaciar Bâlea, după care urmează o coborâre abruptă în serpentine.
© Sputnik / Rodion ProcaRâul Argeș este un curs de apă din S-SE României, afluent al Dunării la Oltenița.
Râul Argeș - Sputnik Moldova
8/17
Râul Argeș este un curs de apă din S-SE României, afluent al Dunării la Oltenița.
© Sputnik / Rodion ProcaBarajul Vidraru are 307 metri și leagă Munții Pleașa și Vidraru.
Barajul Vidraru - Sputnik Moldova
9/17
Barajul Vidraru are 307 metri și leagă Munții Pleașa și Vidraru.
© Sputnik / Rodion ProcaLacul Vidraru a fost creat tot in 1965 pentru a poduce energie electruca; are o lungime de 14 kilometri, latimea maxima este de 2,2 kilometri, o suprafata totala de 870 de hectare si o adancime de 155 de metri.
Lacul de acumulare Vidraru - Sputnik Moldova
10/17
Lacul Vidraru a fost creat tot in 1965 pentru a poduce energie electruca; are o lungime de 14 kilometri, latimea maxima este de 2,2 kilometri, o suprafata totala de 870 de hectare si o adancime de 155 de metri.
© Sputnik / Rodion ProcaStatuia lui Prometeu care domină peste lacul și barajul Vidraru.
Statuia lui Prometeu care domină peste lacul și barajul Vidraru - Sputnik Moldova
11/17
Statuia lui Prometeu care domină peste lacul și barajul Vidraru.
© Sputnik / Rodion ProcaTrecând barajul, drumul continuă în partea stângă de-a lungul lacului Vidraru până la coada acestuia.
Barajul Vidraru - Sputnik Moldova
12/17
Trecând barajul, drumul continuă în partea stângă de-a lungul lacului Vidraru până la coada acestuia.
© Sputnik / Rodion ProcaTrecând barajul, drumul continuă în partea stângă de-a lungul lacului Vidraru până la coada acestuia.
Barajul Vidraru - Sputnik Moldova
13/17
Trecând barajul, drumul continuă în partea stângă de-a lungul lacului Vidraru până la coada acestuia.
© Sputnik / Rodion ProcaPe traseu sunt amplasate tarabe unde trecătorii și turiștii pot procura obiecte confecționate de meșterii populari.
Barajul Vidraru - Sputnik Moldova
14/17
Pe traseu sunt amplasate tarabe unde trecătorii și turiștii pot procura obiecte confecționate de meșterii populari.
© Sputnik / Rodion ProcaÎn timpul iernii, când Transfăgărășanul este închis circulației rutiere, la Lacul Bâlea se poate ajunge cu telecabina de la cabana „Bâlea Cascadă”.
Barajul Vidraru - Sputnik Moldova
15/17
În timpul iernii, când Transfăgărășanul este închis circulației rutiere, la Lacul Bâlea se poate ajunge cu telecabina de la cabana „Bâlea Cascadă”.
© Sputnik / Rodion ProcaTunelul acesta este cel mai lung tunel rutier din România, având o lungime de 887 m, cu o înălțime de 4,4 m, o lățime de 6 m și un trotuar cu o lățime de 1 m, fiind iluminat electric și ventilat natural.
Transfăgărășan - Sputnik Moldova
16/17
Tunelul acesta este cel mai lung tunel rutier din România, având o lungime de 887 m, cu o înălțime de 4,4 m, o lățime de 6 m și un trotuar cu o lățime de 1 m, fiind iluminat electric și ventilat natural.
© Sputnik / Rodion ProcaTransfăgărășanul trece peste 830 de podețe și 27 de viaducte, pentru construcția lui fiind necesară dislocarea mai multor milioane de tone de rocă.
Transfăgărășan - Sputnik Moldova
17/17
Transfăgărășanul trece peste 830 de podețe și 27 de viaducte, pentru construcția lui fiind necesară dislocarea mai multor milioane de tone de rocă.
Fluxul de știri
0