Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Nicolae Juravschi, despre realitatea dură de la orele de educație fizică

© Sputnik / Rodion ProcaNicolae Juravschi
Nicolae Juravschi - Sputnik Moldova
Abonare
Elevii se eschivează de la orele de sport, iar profesorii de educație fizică sunt substituiți de cadre didactice fără pregătire specială. Astfel, un profesor de muzică, de exemplu, poate să predea și ore de sport, a declarat pentru Sputnik Moldova președintele CNOS, deputatul Nicolae Juravschi.
Nicolae Juravschi, despre realitatea dură de la orele de educație fizică

Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, deputatul Nicolae Juravschi, regretă că atitudinea autorităților față de domeniul sportului nu este una tocmai responsabilă. 

"Am vizitat școlile din țară şi, este regretabil, dar la unele ore de educație fizică copii joacă dame sau își pregătesc temele pentru alte obiecte de studiu. Sunt cazuri în care profesorul de educație fizică nu are pregătirea specială. Nu avem condiții minime pentru igiena personală a elevilor. Este inadmisibil, părinții deja aduc certificate medicale pentru a-și scuti copiii de orele de sport. În acest fel noi creștem o generație bolnavă" a declarat Juravschi.

Nicolae Juravschi afirmă că este destul de greu să pregătești olimpici în condițiile în care "nu avem nici măcar un stadion național sau un bazin de înot de 50 de metri".

Sportul poate fi practicat însă și în afara orelor obligatorii de educație fizică. Foarte puțini știu că Nicolae Juravschi în copilărie era pasionat de fotbal, însă  a devenit canoist de performanță muncind mai mult decât mulți colegi de ai săi deoarece parametrii fizici (un băiat nu prea înalt) îl defavorizau în fața concurenților, canoiștii fiind de obicei înalţi de statură. Cu toate acestea, a reușit să devină dublu campion olimpic. Astăzi organizează "lecții olimpice" în instituțiile de învățământ, încercând să promoveze olimpismul, însă, spune Juravschi,  "fără investiții în domeniul sportului este greu să crești campioni".

Autor: Cristina Danuța  

Fluxul de știri
0