Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum a comentat Maia Sandu retragerea din cursă a lui Marian Lupu

© Facebook / Andrei NăstaseMaia Sandu în ședință cu Andrei Năstase și membrii Platformei DA
Maia Sandu în ședință cu Andrei Năstase și membrii Platformei DA - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), fost ministru al Educației și candidat la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, a comentat decizia lui Marian Lupu de a se retrage din cursa electorală.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Candidatul unic din partea opoziției de dreapta, liderul partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu s-a arătat sceptică față de decizia candidatului PDM Marian Lupu de a abandona cursa electorală.

Democratul a declarat că se retrage din cursa electorală în favoarea unui candidat proeuropean, care are şanse reale în faţa candidatului PSRM, Igor Dodon.

„Republica Moldova are nevoie de un preşedinte proeuropean care să lucreze alături de Parlament şi Guvern şi care trebuie să fie un factor de echilibru în politica interna şi un bun promotor peste hotare”, a subliniat Lupu.

Potrivit democratului, obiectivul PD „nu e pur şi simplu să câştige alegeri, ci să fie câştigate de candidatul care poate lua cele mai multe voturi”.

Potrivit Maiei Sandu însă gestul democratului nu este îndreptat în susţinerea sa ci a candidatului socialiştilor Igor Dodon.

"Astfel, PD a hotărît să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decît scopul de a mă compromite. Însă cetățenii vor înțelege ce stă în spatele acestui joc murdar" a scris Sandu pe pagina sa de Facebook.

Sandu este candidatul unic al opoziţiei de dreapta, ea fiind susţinută la prezidenţiale de liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase, care s-a retras din cursa electorală şi de şeful PLDM, Viorel Cibotaru.

La 30 octombrie, în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale directe, pentru prima dată după 1996. Începând cu anul 2000, modalitatea de alegere a Președintelui Republicii Moldova a fost revizuit de Parlament, care a stabilit că șeful statului este ales de trei cincimi din umărul total al deputaților. Însă la 4 martie curent Curtea Constituțională a declarat nulă revizuirea din luna iulie 2000 a Constituției și a restabilit modalitatea de alegere a președintelui țării prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Iniţial, în cursa electorală au fost înregistraţi 12 candidaţi. Ulterior, din cursa electorală a fost exclus candidatul "Partidului Șor" Inna Popenco, iar liderul partidului "Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase, și-a retras candidatura.

După retragerea lui Marian Lupu din cursa prezidenţială, la funcţia de preşedinte mai pretind nouă persoane: Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal; Iurie Leancă, şeful Partidul Popular European din Moldova; Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru; candidatul unic al opoziţiei, Maia Sandu, şeful Partidului Acțiune și Solidaritate; Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova şi candidaţii independenţi Silvia Radu, Maia Laguta, Ana Guțu, Valeriu Ghilețchi.

Fluxul de știri
0