Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Retragerea lui Marian Lupu este un scenariu regizat de SUA

© Sputnik / Miroslav RotariProteste 22.01.2016 Протест 22.01.2016
Proteste 22.01.2016 Протест 22.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a comentat decizia lui Marian Lupu de a-și retrage candidatura din cursa electorală, afirmând că este vorba de realizarea unui scenariu american.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Candidatul din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, consideră că retragerea lui Marian Lupu în favoarea Maiei Sandu este un "teatru regizat de americani".

”Ceea ce spuneam de câteva luni, s-a adeverit. Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington… De la bun început, am fost cu toții antrenați într-un teatru regizat de americani, care avea ca final fuziunea tuturor forțelor pro-guvernamentale și pro-europene într-o singură platformă electorală. Azi a sosit momentul adevărului și a ieșit la iveală acest joc. Acum putem vedea who is who”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, socialiştii intenţionează să se mobilizeze.

"Vom lupta să învingem din turul I", a subliniat Dodon.

Miercuri, Marian Lupu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că se retrage din cursa electorală în favoarea unui candidat proeuropean, care are şanse reale în faţa candidatului PSRM, Igor Dodon.

„Republica Moldova are nevoie de un preşedinte proeuropean care să lucreze alături de Parlament şi Guvern şi care trebuie să fie un factor de echilibru în politica interna şi un bun promotor peste hotare”, a subliniat Lupu.

Ulterior, Maia Sandu a scris un mesaj pe o rețea de socializare în care afirmă că gestul democratului nu este îndreptat în susţinerea sa, ci a candidatului socialiştilor Igor Dodon.

La 30 octombrie, în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale directe, pentru prima dată după 1996. Începând cu anul 2000, modalitatea de alegere a Președintelui Republicii Moldova a fost revizuit de Parlament, care a stabilit că șeful statului este ales de trei cincimi din umărul total al deputaților. Însă la 4 martie curent Curtea Constituțională a declarat nulă revizuirea din luna iulie 2000 a Constituției și a restabilit modalitatea de alegere a președintelui țării prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Iniţial, în cursa electorală au fost înregistraţi 12 candidaţi. Ulterior, din cursa electorală a fost exclus candidatul "Partidului Șor" Inna Popenco, iar liderul partidului "Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase, și-a retras candidatura.

După retragerea lui Marian Lupu din cursa prezidenţială, la funcţia de preşedinte mai pretind nouă persoane: Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal; Iurie Leancă, şeful Partidul Popular European din Moldova; Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru; candidatul unic al opoziţiei, Maia Sandu, şeful Partidului Acțiune și Solidaritate; Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova şi candidaţii independenţi Silvia Radu, Maia Laguta, Ana Guțu, Valeriu Ghilețchi.

Fluxul de știri
0